Dödsolyckan i Vällsta överprövas av åklagare

Arbetsmiljöverket vill att Skanska åtalas för olyckan vid anläggningen i Vällsta i höstas då en man miste livet.

Tydliga arbetsplatsregler hade förhindrat olyckan menar AMV.

Det var i september i fjol som en äldre man omkom vid den Skanskaägda anläggningen i Vällsta. Mannen var lastbilschaufför och kom till Vällsta för att lasta. Av någon anledning gick mannen ut ur sitt fordon inne på området och blev då påkörd av en hjullastare.

En förundersökning gällande vållande till annans död startades men lades senare ner av. Åklagaren gjorde bedömningen att det handlade om en tragisk olycka men att inget brott hade begåtts.

Nu har även Arbetsmiljöverket (AMV) granskat händelsen och myndigheten menar att en förklaring till olyckan var att det saknades tydligt nedskrivna säkerhetsföreskrifter på arbetsplatsen. Därför begär AMV att en åklagare överprövar fallet.

– Det ska finnas dokument som tydligt talar om vad som gäller på arbetsplatsen och det är företaget som driver verksamheten som har ansvaret för det, säger arbetsmiljöinspektör Stig Andersson.

Sedan olyckan har Skanska haft en dialog med Arbetsmiljöverket och förbättrat rutinerna vid Vällstaanläggningen.

– Det var en oerhört tragisk olycka. Vi startade direkt en utredning och nu har vi bättre kontroll för inpassering och bättre trafikstyrning, säger Per Åkerman, arbetsmiljödirektör på Skanska.

– Jag vill påstå att vi uppfyllde de regler och den standard som fanns vid olyckstillfället men det innebär inte att vi tycker att det var tillräckligt. Det var det ju uppenbarligen inte eftersom det här hände.

Arbetsmiljöinspektör Stig Andersson säger att det inte är helt ovanligt att det brister i säkerhetsföreskrifterna vid den här typen av arbetsplatser.

– Företagen ser lastbilschaufförerna som kunder och blir det för besvärliga regler så finns risken att chaufförerna åker någon annanstans och lastar, säger Stig Andersson.

– Det är viktigt att hela branschen tittar på det här. Alla ska göra lika så att det inte blir en konkurrensfördel att ha enkla regler.

Fakta

Ärendet till åklagare igen

AMV:s begäran om åtalsprövning gör att ärendet åter hamnar hos åklagare.

Ärendet ligger nu hos Utvecklingscentrum i Malmö som överprövar om det var rätt att lägga ner förundersökningen.

Beslut väntas innan sommaren.

Källa: Åklagarmyndigheten