Dödsskjutning i villakvarter

Här sköts den 37-åriga mannen med minst tre skott, sedan flydde två gärningsmän på moped. Mannen avled av skottskadorna.
Här sköts den 37-åriga mannen med minst tre skott, sedan flydde två gärningsmän på moped. Mannen avled av skottskadorna.
En man sköts på onsdagskvällen ihjäl på en bakgård vid Nynäsvägen i Enskede.

På söndagen hade ännu ingen gripits för mordet.

Blodfläckarna i gruset framför de pastellfärgade huslängorna på Nynäsvägen har torkat. Många grannar är chockade efter onsdagens skottlossning på bakgården då en man sköts med flera skott och avled.

– Det har inte hänt något här på 30 år och nu skjuts en person ihjäl, jag trodde det var fyrverkerier som lät, säger ett vittne som bor i närheten.

En annan granne följde händelserna från sitt fönster.

Vi hörde tre skott och såg hur en man vacklade till och föll ihop här utanför, sedan såg vi en moppe som drog iväg snabbt, säger han.

– Det är väldigt otäckt. Det såg ut som att han blev skjuten i bröstet och i huvudet. Man tror inte sådant händer på ens egen bakgård, säger vittnet.

På söndagen fanns ännu ingen misstänkt för mordet.

Det var klockan 21.59 på onsdagskvällen som vittnen slog larm om skottlossningen. Kort efter skotten flydde två personer från platsen på moped. Mopeden hittades senare uppeldad på Skrinvägen i Gubbängen, tillsammans med en pistol som polisen kopplar ihop med mordet. I Gubbängen bytte gärningsmännen, enligt polisen, till en flyktbil som senare återfanns i Rågsved.

Där slutar spåren.

– Nu gör vi dörrknackningar och söker vittnen som gjort iakttagelser kring platserna, säger Lars Byström, informationsansvarig vid länskriminalpolisen.

12 utredare arbetar ihop med analytiker och tekniker med fallet. Hundar och helikoptrar har också använts i jakten på gärningsmännen.

Den skjutne mannen är känd hos polisen, men Lars Byström vill inte berätta på vilket sätt.

Motivet bakom dödsskjutningen är oklart.

– Det är det som gäller nu, att försöka ta reda på vad som ligger bakom. Vi kommer att prata med kompisar och anhöriga till mannen och göra en kartläggning. Om någon är skyldig pengar kan det till exempel vara ett motiv. Vi utgår från att vi hittar gärningsmännen, säger Lars Byström.

På Nynäsvägen hoppas de boende att polisen ska få fast de som väckt oro i grannskapet.

– När man hör om skottlossning sker det oftast i Malmö. Att det händer här på baksidan är otäckt, säger en man som bor intill mordplatsen.