ANNONS

Dödsskjutningarna färre 2018 – men fler skadades

skjutningar-2018
11 personer dog i skjutningar under 2018. Det visar polisens statistik.
Under 2018 sköts 11 personer till döds i Stockholm – betydligt färre än under året innan. Men antalet skottskadade har ökat.
– Även om antalet dödsskjutningar nästan har halverats jämfört med 2017 är det alarmerande, säger regionpolischef Ulf Johansson.
ANNONS

Under 2018 sköts 11 personer till döds i Stockholm, vilket är en minskning med året innan då 19 sköts till döds. Men polisen är inte nöjd med siffrorna när de sammanfattar det grova våldet för 2018.

– Även om antalet dödsskjutningar nästan har halverats jämfört med 2017 är det alarmerande. Vårt arbete fortsätter med samma styrka och vi fokuserar på att ta vapen och narkotika i beslag och arbeta fokuserat mot kriminella miljöer, säger regionpolischef Ulf Johansson.

Fler skadade

Det dödliga våldet har minskat något men antalet skadade i skjutningar har faktiskt ökat under 2018. Från 39 skadade 2017 till fjolårets 47.


Över 100 skjutningar tre år i rad

Antalet skjutningar, skadade och döda varje år.

Källa: Polisen.


Polisen ser ändå fler andra positiva siffror i statistiken. Över 800 skjutvapen har tagits i beslag och ett femtiotal personer är häktade eller anhållna för mord och mordförsök. Antalet häktade för vapenbrott har också ökat kraftigt under 2018. Från ett tiotal till 2017 till över hundra i fjol.

ANNONS

Kraftigare lagstiftning

Den kraftiga ökningen förklarar polisen har att göra med den skärpta lagstiftningen som innebär att de kan ta till kraftfullare verktyg när det gäller vapenbrott. Hur ser det ut med åtalen då? Leder polisens arbete till att människor lagförs?

Där ser man också en försiktigt positiv trend – två procent fler ärenden redovisades till åklagare under 2018 än året innan.

–  Vi har en försiktigt positiv utveckling totalt sett, även om regionen fortfarande är hårt belastad av mord och skjutvapenvåld, säger biträdande regionpolischef Pia Sjunnegård Dahlbom.

Krogvåldet minskar – bedrägerier ökar

Våldet på krogen har minskat, likaså inbrotten som minskat med 27 procent totalt sett. Men polisen vill vara försiktiga med att dra slutsatser kring inbrottstrender eftersom de varierar kraftigt.

Samtidigt har vissa brott ökat som skadegörelse (24 procent) och bedrägerierna (17 procent) bland annat.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.