Dofter av Japan i Rågsved

Eva Haglund, Monica Björling och Birgith Rundqvist är eldsjälarna som sköter om trädgården.
Eva Haglund, Monica Björling och Birgith Rundqvist är eldsjälarna som sköter om trädgården.
Allt i trädgården, från växter till stenskulpturer, går i japanskt tema.  En grusgång går genom hela trädgården som har två ingångar.  ”Jag läser gärna en bok här på bänken” säger Birgith Rundqvist.  En japansk blodlönn välkomnar vid den röda ingångsportalen.  Tjugotvå olika sorters azaleor och rhododendron samsas i trädgården.  Sedan körsbärsträden blommat ut har azaleorna tagit vid.
Allt i trädgården, från växter till stenskulpturer, går i japanskt tema. En grusgång går genom hela trädgården som har två ingångar. ”Jag läser gärna en bok här på bänken” säger Birgith Rundqvist. En japansk blodlönn välkomnar vid den röda ingångsportalen. Tjugotvå olika sorters azaleor och rhododendron samsas i trädgården. Sedan körsbärsträden blommat ut har azaleorna tagit vid.
Körsbärsträd, bambu och blommande rhododendron – mellan bostadshusen i Rågsved gömmer sig en japansk trädgård.

– Man får lugn och frid i sinnet av att vara här, säger Birgith Rundqvist.

En portal i trä markerar ingången till den japanska trädgården i ena änden av Gillerbacken i Rågsved.

Några grenar med djupröda, flikiga blad ramar in entrén ytterligare .

– De är en japansk blodlönn. Tanken är att det bara ska finnas japanska växter här och det försöker vi hålla på, säger Eva Haglund medan hon visar runt i trädgården.

För den som inte känner till dess existens är den lugna oasen lätt att missa där den ligger mellan två bostadshuslängor alldeles i närheten av Bjursätragatan.

– Det är många som bor lite längre upp på gatan som inte känner till att den finns. Den ligger lite gömd. Utifrån kan man inte ana hur stor den är.

Trädgården anlades av Svenska bostäder för över tio år sedan, men höll under en period på att förfalla.

I dag sköter Monica Björling, Eva Haglund och Birgith Rundqvist om den på ideell basis. Att vattna och rensa ogräs tar mycket tid i anspråk.

– Det ger mig ro att vara här och arbeta, i går var jag här sju timmar. Men vi skulle gärna vilja vara fler i trädgårdsföreningen, säger Eva.

Tre olika sorters bambu kantar grusgången som löper genom trädgården. Sedan körsbärsträden blommat ut har nu azaleor och rhododendron tagit vid. Andra hyresgäster i närheten uttrycker ofta sin tacksamhet för att trädgården sköts om.

– Det händer till och med att folk som har svårt att gå kommer hit med taxi, säger Birgith Rundqvist.

Vad har ni för tips till de som blir inspirerade och kanske vill göra något liknande?

– Kom hit och prata med oss!

Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter.

Det ger mig ro att vara här, i går var jag här i sju timmar.eva haglund