”Doftgate” går mot nytt överklagande

Annas Lasses (C) förbereder sig för rond fyra i kampen mot fastighetsägaren.
Annas Lasses (C) förbereder sig för rond fyra i kampen mot fastighetsägaren.
Sophie Karls är centrumchef för Solna Centrum vid Unibail-Rodamco.
Sophie Karls är centrumchef för Solna Centrum vid Unibail-Rodamco.
Kommunen har inte ändrat sig kring den doftsatta luften i entréerna på Solna centrums galleria. Nu hoppas de att Mark- och miljööverdomstolen tar upp ärendet, säger Anna Lasses (C).

– Vi tycker fortfarande att det är en dålig idé. Den senaste domen förändrar inte det, säger Anna Lasses, (C) ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Solna.

Pepparkaka och blommor

Det har stormat kring fastighetsägaren Unibail-Rodamcos användande av olika dofter i Solna centrums entréer. I julas kunde de inpasserande känna lukten av pepparkaka och på senare tid har det varit blomdofter som gäller. Men protesterna från allergiker som får besvär av doftsättningen har varit högljudda.

– Vi hoppas att Solna kommun överklagar det här. Det skapar ett nytt tillgänglighetshinder, sa Ulf Brändström, generalsekreterare för Astma- och Allergiförbundet om det senaste utslaget i Mark- och miljödomstolen till Mitt i Solna för ett par veckor sen.

Överklagande på g

Domstolen gick emot tidigare beslut i både miljö- och hälsoskyddsnämnden och Länsstyrelsen och tillåter alltså doftsättningen i alla entréer utom en. Anna Lasses säger att kommunen nu förbereder sig för ett överklagande.

– Vi har bett om ett anstånd och kommer tillsammans med Täby kommun som också driver ett ärende mot den här fastighetsägaren att jobba för att ta fram ett så stark case som möjligt, säger hon.

Principiellt viktigt fall

Den 10:e april ska överklagan vara inne om inte Solna får längre tid på sig av domstolen. Anna Lasses menar att de borde ta upp ärendet.

– Vad jag vet har det här med doftsättning aldrig prövats på den här nivån tidigare. Så det borde vara intressant för Mark- och Miljöverdomstolen, säger hon.

”Vi håller oss inom gränsvärdena”

Fastighetsägaren Unibail-Rodamco säger att de kommer att respektera det beslut som följer om ärendet prövas i Mark- och miljööverdomstolen. Doftsättningen är en del av att skapa en bra upplevelse för kunderna, enligt företaget.

– Bland annat genom att den döljer andra dofter som matos och cigarettrök. Dosen är låg och håller sig inom de gränsvärden som finns, menar centrumchefen Sophie Karls på Unibail-Rodamco.

En märklig hållning tycker Anna Lasses (C).

– Det tycker vi är konstigt. Att lägga till doftpartiklar för att maskera en dålig lukt. Då kan de väl ta tag i orsakerna till att det luktar istället, säger hon.

LÄS MER: