ANNONS

Fritt fram för doftsättning i Solna centrum

Solna centrum.
Solna centrum.
Trots att såväl miljö- och hälskyddsnämnden i Solna samt Länsstyrelsen sagt nej till doftsättning av centrum så väljer Mark- och miljödomstolen att gå i motsatt riktning.
I en dom under torsdagen ger domstolen centrumägaren rätt att fortsätta doftsätta vissa entréer.
Astma- och Allergiförbundet är oroade och vill ha en lagändring i frågan.
ANNONS

Frågan om huruvida det är rätt eller fel att doftsätta Solna centrum har diskuterats länge. Flera allergiker som Mitt i Solna har pratat med under åren har upplevt starkt obehag och huvudvärk av att vistas i centrum.

”Jag fick huvudvärk, direkt ont i huvudet. Det tog inte ens en minut”

”Plötsligt fick jag en sådan hostattack att jag nästan kräktes. Det satte sig i bröstet direkt, jag fick andnöd och svetten rann över kroppen. Jag ville bara säcka ihop. Jag hostade så mycket att jag inte kunde stå upprest”, har två läsare tidigare berättat.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Solna samt Länsstyrelsen har tidigare förbjudit användandet av dofter i Solna centrum. Saken har dock överklagats av centrumägaren Unibail-Rodamco, som även doftsätter Mall of Scandinavia, till Mark- och Miljööverdomstolen, som nu kommit med sitt avgörande.

Fritt fram att doftsätta

I en dom på torsdagen undanröjer nu domstolen de tidigare besluten om förbud mot doftsättning. Domstolen menar att centrumägaren redan har gjort sitt för att underlätta för allergiker genom att hålla en centrumentré doftfri.

”Det har inte framkommit skäl att uppställa ytterligare krav på luftkvaliteten såvitt avser doftsättning. Det har därmed inte varit befogat att förbjuda doftsättningen. Underinstansernas beslut ska därför upphävas och tillsynsärendet avslutas utan någon ytterligare åtgärd”, avslutar domstolen motiveringen till domen.

”Oroande och överraskande”

Ulf Brändström, generalsekreterare för Astma- och Allergiförbundet, är oroad över domen.

– Det är oroande att de har kommit till det här beslutet. Det är också lite överraskande med tanke på domar i tidigare instanser, säger han.

Han menar att doftsättningen ska ses som en typ av tillgänglighetshinder.

ANNONS

– Vi ser det här med doftsättning som att man skapar ett nytt tillgänglighetshinder, när vi i andra sammanhang försöker riva ner tillgänglighetshinder. Bristande tillgänglighet kan vara en form av diskriminering och den lagstiftningen tycker vi kan användas här. Nu är ju det här prövat mot miljöbalken med en annan lagstiftning, säger han.

Vi är av uppfattningen att om gällande lag inte kan hindra detta så bör man ändra lagen, fortsätter han.

Solna stad kan överklaga domen

Då Astma- och Allergiförbundet inte är part i målet kan förbundet inte göra så mycket mer än att hoppas att Solna stad överklagar domen.

– Vi hoppas att Solna kommun överklagar det här så vi får veta om lagen är tillämplig. Om vi sen får ett utslag i högre instans så tycker vi att det rimligen bör ses som prejudicerande och vägledande, menar han.

Huruvida Solna stad tänker överklaga domen till Mark- och miljööverdomstolen är just nu oklart.

Lokaltidningen Mitt i har sökt miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande Anna Lasses (C).


Tidigare artiklar i Mitt i Solna

Doft inte omtyckt av alla

Starka reaktioner på doftartikel

Kräver doftförbud även i Mall of Scandinavia

Beslut: Stopp för doft i Solna centrum

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.