ANNONS

Dog av uttorkning i häktet – chefen frias

Kriminalvården Sollentuna chef dom
Chefen för den aktuella avdelningen på häktet i Sollentuna åtalades i september.
Den kriminalvårdsinspektör som var ansvarig chef när en man i 20-årsåldern dog efter en tid i häktet våren 2017 åtalades för vållande till annans död och tjänstefel. Han frias från båda åtalspunkterna.
ANNONS

I maj 2017 dog en man i 20-årsåldern av uttorkning som var intagen på häktet i Sollentuna. Mannen var psykiskt sjuk och hade inte fått i sig tillräckligt med mat och dryck och enligt polisens utredning hade vattnet i cellen varit avstängt i perioder.

Kriminalvårdsinspektören som vid tillfället var chef för avdelningen åtalades i september för vållande till annans död och tjänstefel, frikänns nu från båda åtalspunkterna.

Enligt åtalet ska personal på häktet ha informerat chefen om att det inte stod rätt till med mannen – men chefen såg ändå inte sett till att mat- och vätskeintag kontrollerades eller att sjukvårdspersonal larmades.

Visste inte mer än sjuksköterskorna

Tingsrätten anser att det inte finns bevis för att chefen hade mer information än sjuksköterskorna om den intagnes hälsotillstånd, samt att det är oklart hur cellen sett ut när chefen besökt rummet. Rätten bedömer alltså att chefen inte hade anledning att tro att den intagne var vid dålig hälsa, och därför inte heller borde agerat annorlunda.

Sista november inleddes rättegången i Attunda tingsrätt och den åtalade kriminalvårdsinspektören har hela tiden nekat till brott.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.