ANNONS

Dogge Doggelitos senaste släpp – visskiva med Lill-Babs

Dogge ger ut ny skiva. Fotadvid Albysjön.
Dogge stannar till och pratar med många han möter i Alby. Även svanarna får en stund med Mr Botkyrka.
Dogge Doggelito bröt ny mark i Sverige tillsammans med Latin Kings.
Nu har han begett sig ut på nya hav.
Rapparen från norra Botkyrka har gjort visskiva med bland andra Lill-Babs och Jack Vreeswijk.
ANNONS

Den svenska rappens pionjär från norra Botkyrka seglar under ny flagg när han ger sig ut på nya hav tillsammans dragspelaren Åke Hellman, Lill-Babs och Jack Vreeswijk.

Det är befriande att bryta sig loss – från tankar och förväntningar.

Douglas León/Dogge Doggelito

På den nya skivan ”Drömmar om Hälsingland” uppträder artisten från Alby för första gången under sitt riktiga namn – Douglas León. Arbetet med skivan har pågått under många år. Och det var dragspelaren Åke Hellman som Dogge träffade på en brygga som föreslog att Lill-Babs skulle vara med.

Dogge och Lill-Babs

Lill-Babs hemma hos Dogge på Albyberget. Redan 2013 när Mitt i träffade Dogge i Hågelbyparken berättade han om visskivan han jobbade med. Lill-Babs dog i april 2018. Foto: Privat

Den nu framlidna sångerskan från Hälsingland sade ja direkt.

– Hon kom i högklackat med sin vita Land Rover, eller var det en Rang Rover, och parkerade på ”Pakistan-gatan” i Alby. Sedan spelade vi in i min studio. Hon var jätteglad och peppade mig att göra min grej, säger Dogge Doggelito.

Från förortsrap till vissång

Dogge Doggelito förde ut rap från förorten till de breda massorna för första gången i svensk musikhistoria.

Latin Kings i början av 90-talet. Dogge Doggelito tillsammans med Salla Salazar.

ANNONS

Dogge och Salla från The Latin Kings i Fittja i början av 90-talet. Foto: Carlos Montecinos

Sedan dess har artisten gått sin egen väg. Han har blivit beskylld för att vara ”sell-out” när han medverkat i reklam (Nu gör många artister reklamsamarbeten) och uppmärksamheten från recensenterna har i stort sett uteblivit. Nu släpper rapparen från betongen en visskiva.

– Även med reggaeton var jag först i Sverige. Men det här är definitivt, nåt helt annat, än allt jag gjort tidigare. Det är befriande att bryta sig loss – från tankar och förväntningar. Det är inte bara att gå från tung förortsrap till vissång, säger han.

Dogge och Åke Hellman.

Dogge tillsammans med dragspelaren Åke Hellman. Arbetet med skivan har pågått över minst sex års tid. ”Livet, jobb och allt annat har kommit emellan. Och det har varit ett helt annat sätt att spela in” Foto: Privat.

Med på skivan är även Wille Crafoord och Sahlene. Men det är Lill-Babs som skivan är tillägnad. Dogge sjunger duett med henne.

– Vi har uppträtt , kramats och diskuterat tidigare. Men jag hade aldrig tänkt på att spela in med henne. När man stod i studion så var det makalöst att se hur proffsig hon var, säger Dogge.

Dogge ger ut ny skiva. Fotad i Fittja samt vid Albysjön.

När Mitt i träffar Dogge är han precis hemkommen från Frankrike där han hållit på med ett ännu hemligt projekt. Foto: Stefan Källstigen.

Fick aldrig höra slutresultatet

Viktig på skivan är även Christtoffer Östborn, Dogges kusin. Han är också borta i dag. Christoffer Östborn har bland annat skrivit låten ”Som en kung i Luthagen” som skiljer sig från visorna i sin poppighet. Den går att se och höra här nedan i en video filmad av Latin Kings första producent Gordon Cyrus.

– Christoffer fick aldrig höra slutresultat. Men hans dröm vara att komma med i radio och det är han nu, säger Dogge Doggelito aka Douglas León.

Då kom Bowie, Cash och Dylan till Botkyrka