Dogge och Marcolito sköter festsnacket

Dogge, Panetoz och latinogung med Marcolito. Helgens Husbyfestival bjuder på ett späckat och varierat program.

Förutom artister blir det Kistalopp, utomhusbio och bokskatter.

Marco ”Marcolito” Celedon är en av dem som har varit med från början på Husbyfestivalen, och en av dem som startade den. I år spelar han för första gången sina egna låtar, som finns med på hans första album ”Marcolito Latino para siempre”, som blev klart tidigare i år.

I vintras turnerade han i sitt hemland Chile, där han har slagit igenom som artist.

– Min låt ”Bara lite Marco”, som är något så ovanligt som en cumbia på svenska, var jättepopulär i Chile, säger han.

Marco Celedon tycker att det känns extra roligt att komma med egna låtar ­efter så många år som artist.

– Jag har med mig ett gäng danstjejer också, så det blir mycket drag på scenen. Jag ”stänger” festivalen då jag själv spelar sist, det brukar bli ösigt, säger han.

Han ansvarar för Husbyscenen vid Tempo där det under lördagen blir mycket dans, lokala artister och lekar för barnen.

– Jag kommer att vara konferencier på Husbyscenen. Jag är bra på att få upp energin, och brukar ha magnetkontakt med publiken, säger han.

På stora scenen ska Dogge och Melody vara konferencierer. Dogge uppträder klockan 13.10 med El Primo på samma scen. Populära Panetoz står på scen klockan 18.

Förutom artisterna och dansshowerna på scenerna händer det annat under dagen. Mitt på dagen kommer cirka 3 000 löpare att ”flyga” genom Husby och festivalområdet då årets upplaga av Kistaloppet och Lilla Kistaloppet genomförs.

Både Berättarministeriet och Husby bibliotek har öppet med olika bokaktiviteter. På Berättarministeriet får alla barn välja en egen skatt i form av en bok att ta med sig hem.

Senare på kvällen, cirka klockan 21, blir det gratis utomhusbio då den barntillåtna filmen ”Den gröna cykeln” visas.

Om man vill se några förfilmer som är gjorda av barn och unga i Husby kan man komma tidigare. De börjar visas när det blir mörkt.

Under festivalen finns både ett miljötält och ett danstält uppsatta. I danstältet kan man prova på streetdance. Kulturskolan har öppet hus för allmänheten.

– Husbyfestivalen är verkligen för hela familjen, det finns någonting för alla, säger Marco Celedon.