ANNONS

Dogge talar ut om cancer

Dogge Doggelito.
Dogge Doggelito.
I veckan deltar Dogge Doggelito i föreläsningar om hälsa och cancer. Då berättar han själv om sina erfarenheter av att leva med någon som drabbats av cancer.
ANNONS

Under de tre kommande dagarna, med start i kväll tisdag i Fittjaskolans aula, kommer Dogge Doggelito att berätta om sitt liv i Botkyrka och sitt möte med cancer.

Föreläsningarna anordnas av Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland i samarbete med kommunen och handlar bland annat om vad vi själva kan göra för att motverka cancer.

Dogge Doggelitos fru gick bort i cancer 2004 och han vill berätta hur det är att leva nära en person som har drabbats.

– Jag var också en sådan person som tänkte att det händer alla andra och inte mig, det är en klassisk bild. Det känns så långt borta men när man själv är med om det är det värsta mardrömmen. Cancer är en jättestor sjukdom i vårt samhälle, säger Dogge Doggelito.

Han minns att han levde i konstant chock och befann sig i en mardrömslik berg-och-dalbana.

– Det var fruktansvärt. Vi hade precis gift oss och skaffat barn och hus. Vi var i vårt esse i livet och allt föll bara ned som ett korthus.

Han berättar att det var väldigt tungt att prata om erfarenheterna de första åren, men att han med tiden tyckt att det blivit allt viktigare att dela sin historia. Inte minst bland unga som han tror ibland lever väldigt hårt utan att tänka på konsekvenserna.

– Det handlar om att ha goda vanor för ett friskare liv. Det finns ingen garanti för att undvika cancer, men man kan göra val för att minska riskerna.

Som exempel pekar han på att undvika rökning och tobak samt ha en hälsosam kroppsvikt och vara fysiskt aktiv. Liksom att dricka måttligt med alkohol eller inte dricka alls.

ANNONS

Utöver honom kommer informatörer att finnas på plats för att föreläsa om goda vanor och vad vi kan göra själva för att minska risken för cancer.

– Det är en tuff grej att gå igenom. Kämpa, för mirakel händer och vissa tillfrisknar och klarar sig faktiskt. Ha alltid hoppet in i det sista och var positiv även om diagnosen är väldig tuff. Var tillsammans med patienten hela vägen, säger Dogge Doggelito.

Arja Leppänen som är projektledare vid Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland berättar att deltagandet i screeningprogram, exempelvis mammografi, har varit lågt i Botkyrka.

– Vi känner att vi inte alltid når ut med information till våra olika nationaliteter som pratat olika språk. Alla kanske inte förstå eller har lärt sig svenska och det är även kulturella skillnader, säger Arja Leppänen.

Därför arbetar man aktivt tillsammans med Botkyrka kommun för att nå ut till olika grupper och har bland annat engagerat runt 40 frivilliga hälsovolontärer från 30 olika nationaliteter.

– Det är ett trevligt gäng på 16-63 år som alla bor i Botkyrka och informerar i sin vardag på ställen som skolan, tunnelbanan, events och i föreningar, säger Arja Leppänen som tillägger att initiativet mötts av positiva reaktioner.

De kommande dagarnas föreläsningar är en del av satsningen. Det är gratis att delta och föreläsningarna kommer att hållas i Fittja, Hallunda och Tumba.

Fakta

Föreläsningarna

Tisdagen den 19 april kl. 18: Fittjaskolans aula

Onsdagen den 20 april kl. 18: Folkets hus, Hallunda/Norsborg

Torsdagen den 21 april kl. 18: Xenter, Nisellsalen, Tumba

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.