”Doktor Lasse” har gått bort – startade Tungelsta vårdcentral

-
"Doktor Lasse" var den första husläkaren med mottagning i Tungelsta. Han blev 72 år.
-
"Doktor Lasse" med några av medarbetarna på Tungelsta husläkarteam, som han drev mellan 1992 till 2007.
"Doktor Lasse" – som startade upp vårdcentralen i Tungelsta 1992 – har gått bort, 72 år gammal. "Jag får intrycket att han verkligen gjorde något för Tungelstaborna", säger dottern Carin Hellström.

Doktorn Lars Hellström, populärt ”Doktor Lasse” för många Tungelstabor, har gått bort i lungcancer. Han blev 72 år.

Lars Hellström blev känd lokalt som den första husläkaren med mottagning i Tungelsta, när han öppnade Tungelsta husläkarteam 1992 i samband med hälso- och husläkarreformen. Efter några år flyttade han sin mottagning till vårdcentralens nuvarande plats intill Tungelsta skola. ”Doktor Lasse” drev vårdcentralen fram till 2007 då han gick i pension.

Lars Hellströms dotter Carin Hellström upplever att ”Doktor Lasse” var väldigt uppskattad för sin personliga service.
– Pappa brann för att träffa och hjälpa patienterna, han var en eldsjäl. Han bodde på Södermalm men jag tror han trivdes med att jobba i Tungelsta, ganska nära Stockholm men samtidigt en bit ifrån, säger Carin Hellström.

Aleris lämnar i november i år Tungelsta vårdcentral sedan man haft svårt att rekrytera läkare. Detta problem hade även ”Doktor Lasse”, berättar Carin Hellström.
– Det blev för tungt på slutet. Han hade problem att få tag på läkare som inte kostade för mycket. En hel del av budgeten gick till hyrläkare. Och det var mycket mer administrativt arbete än han hade önskat. Han tyckte att han fick för lite tid med patienterna.

Carin Hellström avslöjar också en hemlighet, ett begär som till slut kostade ”Doktor Lasse” livet.
– Pappa var storrökare. En av alla 40-talisterna som började röka i 14-årsåldern. Han var en tobaksberoende läkare. Men jag tror att han skötte det väldigt snyggt. Han var väldigt ordningssam.

Enligt Carin har ”Doktor Lasse” lämnat vissa frågetecken efter sig hos gamla kollegor.
– Han hörde inte av sig till sin vårdpersonal efter att han lämnat Tungelsta, det finns vårdpersonal kvar från pappas tid på Tungelsta vårdcentral i dag som frågat efter honom. Jag vet inte varför han inte hörde av sig.

Lars Hellström somnade in i en ort i södra Frankrike, där han de sista åren bott med sin fru.
– Vi känner en stor saknad. Han har berört väldigt många människor, det känns stort på något sätt. Jag har förstått det först nu, när folk runtomkring pratat om honom, säger Carin Hellström.