Ny dokumentär om nazistattacken i Kärrtorp

Arkivbild från nazisternas attack mot manifestationen i Kärrtorp 2013.
Arkivbild från nazisternas attack mot manifestationen i Kärrtorp 2013.
– Barn som var med är fortfarande rädda att vara i folksamlingar, säger Martin Jönsson.
– Barn som var med är fortfarande rädda att vara i folksamlingar, säger Martin Jönsson.
Det är snart fyra år sedan nazister attackerade en manifestation mot rasism i Kärrtorp.
Knallskott tjöt och glasflaskor kastades in i folksamlingen där det fanns både barn, ungdomar och äldre.
I P3:s dokumentär Nazistattacken i Kärrtorp talar både offer, förövare och polis ut.

– Jag hoppas att dokumentären blir som ett dokument. Lite som en historiebok som ger hela bilden, den har vi inte fått förut, säger Martin Jönsson, producent på Sveriges radio.

På plats vid attacken söndagen den 15 december 2013 fanns bland annat den då 17-åriga gymnasieeleven Julieta Cederlöf som engagerat sig sedan hon sett sin skola klottras full av nazistiska symboler.

– Jag trodde aldrig att de skulle gå så långt. Att de väljer att attackera en demonstration med barnfamiljer, säger hon till P3.

I dokumentären medverkar även nazisten Emil Hagberg, en av dem som kastade flaskor och då var med i organisationen Svenska motståndsrörelsen, SMR. Avhopparen Oscar Nord som ångrar sitt agerande, Joel Almgren från Antifascistisk aktion, AFA, som själv knivhögg en nazist som bar kniv. Sandra Eriksson och Svante Tidholm från Linje 17 mot rasism och polisen.

– Vi vill att man ska kunna lyssna på AFA och nazisterna för att kunna förstå varför de gör som de gör. Man pratar ofta om dem, men ingen har pratat med dem. Jag tror vi behöver lära oss vad det är de står för, säger Martin Jönsson.

I dokumentären framgår också att polisen redan innan manifestationen hade fått uppgifter om att demonstrationen skulle kunna attackeras av SMR. Trots det fanns bara sex uniformerade poliser på plats vid Kärrtorpsplan. För dem kom attacken som en överraskning. Och de lyckades inte skydda manifestationen.

– Inte nog med att vi utsätter demonstranter för fara, vi utsätter också poliser för fara. Vad det handlar om är en miss i organisationen där avgörande och livsviktig information inte hamnade där den skulle. Det är ett mycket allvarligt fel och det kunde ha gått mycket värre, säger Varg Gyllander, dåvarande presschef vid Stockholmspolisen till P3.

Att dokumentären kommer först nu beror på att P3 ville att alla rättsprocesser skulle vara klara och att de inblandade skulle ha fått ett perspektiv på det som hänt. Men fortfarande efter fyra år sätter händelsen spår hos de boende.

– Jag blev lite förvånad över hur skakade och rädda alla vanliga människor som var där blev och fortfarande är. Det har jag hört av alla som jag har pratat med. De trodde att knallskotten var riktiga pistolskott och flera barn som var med är fortfarande rädda för att vara i stora folksamlingar, säger Martin Jönsson.

Dokumentären sänds i P3 på söndag men den som vill kan redan nu lyssna på SR play.