Efter SVT-dokumentären – krismöte på Dramaten

Dramaten.
Dramaten.
Dokumentären om Josefin Nilsson har lett till starka reaktioner.
Nu kallar Dramaten till krismöte med skådespelarna, skriver Svenska Dagbladet.

I helgen hade dokumentären ”Älska mig för den jag är” om artisten Josefin Nilsson premiär på SVT Play. Där framkom en mörk bild av det förhållande hon hade med en man som misshandlade henne under flera år. Mannen, som är skådespelare på Dramaten, dömdes till tre månaders fängelse i tingsrätten 1998, en dom som mildrades till villkorligt i hovrätten. Josefin Nilsson avled 2016 vid 46 års ålder.

Starka reaktioner

Dokumentären har framkallat starka reaktioner mot mannen. I lördags anordnades en ljusmanifestation utanför Dramaten mot skådespelaren. Kolleger till mannen har även de uttalat sig kritiskt.

Mannen medverkar i en pjäs som spelas just nu. Men i går ställde teatern in två föreställningar.

Kulturminister Amanda Lind hade i eftermiddags ett möte med Dramaten. Hon säger till SR:s Kulturnytt att hon ”förväntar sig att Dramaten tar sitt ansvar som arbetsgivare och jobbar aktivt med jämställdhet”.

Möte

Nu blir det alltså ett krismöte mellan Dramatens ledning och de fast anställda skådespelarna på torsdag. Det skriver Svenska Dagbladet. Mötet äger rum på torsdag eftersom teaterchefen Eirik Stubø är utomlands. Det kommer att handla om hur skådespelaren i två decennier har kunnat arbeta vidare på teatern trots hans problematiska uppförande.