Dolda p-platser öppnas för alla

På gymnasiet Östra reals skolgård fanns 20 lediga platser när Mitt i besökte parkeringen.
På gymnasiet Östra reals skolgård fanns 20 lediga platser när Mitt i besökte parkeringen.
Nu är det fritt fram för allmänheten att parkera på skolornas parkeringsplatser.

Vi guidar dig till din stadsdels ”hemliga” parkeringsplatser.

Klockan är halv tio på tisdagsmorgonen och det är som vanligt rusning till innerstans få och åtråvärda parkeringsplatser.

Men bakom en hög tegelmur döljer sig 20 tomma platser. Där ligger gymnasiet Östra Reals parkering. För en månad sedan var skolan förbjuden mark för den vanliga bilföraren. Bara personal hade tillstånd att parkera där.

Men nu är alla Stockholms skolors parkeringar avgiftsbelagda och öppna för allmänheten – i alla fall p-platser vid de skolbyggnader som ägs av staden, vilket är de flesta. I Stockholms innerstad innebär det 349 nya platser.

När Lokaltidningen Mitt i besökte några av dem förra veckan verkade nästan ingen känna till de nya reglerna. Enligt Anders Edlund på kommunala Stockholm parkering är det för tidigt att uttala sig om beläggningen.

– Men folk brukar ju hitta de p-platser som finns, säger han.

De nya reglerna har inte bara gett positiva reaktioner. Många lärare har protesterat mot beslutet som för en bilpendlande lärare i innerstaden innebär kostnader på upp till 1 200 kronor i månaden. I ytterstaden står dessutom många skolparkeringar tomma då det är gratis att parkera på gatorna.

Beslutet om skolparkeringarna fattades av kommunfullmäktige i november i samband med den nya budgeten. Totalt berörs ungefär 4 000 parkeringsplatser. Orsaken, skriver skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) i ett mejl till Mitt i, är att ”öka säkerheten vid stadens skolor” i och med att mer övervakning införs, och att göra fler p-platser tillgängliga för allmänheten.

Hon tycker också att det är rimligt att lärare har samma parkeringsvillkor som alla andra.

”Parkering vid stadens skolor och förskolor var tidigare inte gratis för personalen, det var något som skulle förmånsbeskattas”, skriver Lotta Edholm.

Hon hoppas att fler ska cykla eller åka kollektivt med de nya reglerna. Vad gäller lärare och föräldrar som parkerar utanför parkeringsplatserna får framtiden utvisa hur det går.

– Vid alla större förändringar får man räkna med en övergångsperiod innan de nya reglerna blivit vardag, skriver hon.

Fakta

Nya p-platser på Kungsholmen

Fakta

Källa: Stockholms parkering