Doldisar som har makt över dig

Mitt i:s reporter Max Lind visar upp bilder på Solnas politiker för Srinual Sudsiri. Hon känner igen några ansikten och kan pricka in partierna, men kan inga namn.
Mitt i:s reporter Max Lind visar upp bilder på Solnas politiker för Srinual Sudsiri. Hon känner igen några ansikten och kan pricka in partierna, men kan inga namn.
Nu i dagarna har det gått ett år sedan valet. Solnaalliansen lyckades med nöd och näppe, ­efter en uppgörelse med Socialdemokraterna, att hålla sig kvar vid makten.

Men hur bra koll har Solnaborna på sina ­ledande politiker?

Sådär, visar det sig.

Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande, är den ende som kommer undan med äran i behåll. För när Lokaltidningen Mitt i går runt med foton på Solnas kommunalråd och oppositionsråd möts vi av en majoritet skakande huvuden och förvånade blickar.

– Det där är ju han, högsta hönset, Granfalk. Honom har jag träffat för inte så längesen. Han är ute och far mycket, säger Torsten Svenborg, 77 år.

De andra politikerna är det segt med.

– Jag skäms nästan, men de är inte lätta att känna igen. De är ganska bleka, de vågar inte stöta sig. De klamrar sig fast vid köttgrytorna och är nöjda så, säger han.

Mika Thelander, 46 år, känner också igen moderatledaren.

– Han är moderat, jag känner igen honom från Råstasjön. Jag vill inte ha bygget där.

När vi visar de andra bilderna blir hon paff.

– Men alltså, är det bara gubbar? Det där måste det ändras på, säger hon.

Srinual Sudsiri, 45 år, ursprungligen från Thailand, är den enda som känner igen fler än Granfalk.

– Han har ett parti med en röd blomma, och den andra kommer från det blå. Han brukar hålla tal på torget, säger hon och pekar på Arne Öberg (S) och Arion Chryssafis (M).

Magnus Persson gissar hon kommer från ett grönt parti, vilket stämmer, men vem han är och vilket parti det är kan hon inte pricka in.

Summa summarum är att centrumbesökarna inte hade någon vidare koll på sina lokalpolitiker. Men det finns hopp för partierna.

Varumärkesexperten Jackie Kothbauer menar att svensk lokalpolitik måste, och kommer att, förändras.

– Lokalpolitik är så anonymt, det krävs nya stjärnor på den arenan, och att de befintliga politikerna lär sig hantera sociala medier. Donald Trump var stor på Twitter innan han kom med sin kandidatur, säger hon.

För att locka väljare och få folk engagerade bör man knyta till sig kända ansikten.

– Vi har idag en acceptans hos väljarna för det. Se på Alice Bah Kuhnke, hon är ett sådant tungt namn, och var inte ens medlem i Miljöpartiet. Hittar man personer som stämmer överens med partiet så är det rätt väg, säger Jackie Kothbauer

Att välja rätt plattform och spelplan är också viktigt.

– Politikerna ska vara aktiva på de platser där debatten förs.