Ville lämna sambon – då slog han henne

Svea hovrätt
Svea hovrätt har dömt mannen till ett år och fyra månaders fängelse.
Slag, sparkar och dödshot. Mannen kränkte sin sambos kvinnofrid under en längre tid. Nu döms han till fängelse.

Det var drygt ett år sedan kvinnan berättade för sin sambo att hon ville lämna honom. Hon började packa en väska i parets gemensamma bostad i västerort när mannen puttade henne så att hon åkte in i väggen och ner på golvet. Han slog henne därefter med knytnäven i ansiktet och knuffade henne så hårt att hon slog i en kant och svimmade av.

Den gången hämtade en vän henne och hon fick sova där. Men misshandeln slutade inte där.

Efter en längre resa kom mannen hem till västerort igen. Kvinnan försökte komma hem i tid, för hon visste att om hon var sen skulle hennes sambo slå henne. Men det hjälpte inte.

Hon blev hemskjutsad av en vän men när hon kom ut från bilen tog mannen tag i hennes hår och ledde henne in i hissen, där han sparkade henne, knuffade henne och slog henne med armbågen i ryggen. Hon lyckades ta sig loss och ringa sin vän, som kom och hämtade henne.

Därefter skickade mannen flera sms där han bland annat skrev att hon skulle bli kidnappad och att hon skulle dö. Han ringde och hotade henne också vid många andra tillfällen.

Vid ett misshandelstillfälle var kvinnan nära att hoppa från balkongen eftersom hon var så rädd att mannen skulle döda henne långsamt om hon inte gjorde det.

Mannen menar att han aldrig har hotat kvinnan eller gjort något olagligt.

Tidigare i år kom tingsrätten dom. Rätten anser att kvinnans berättelse är trovärdig och att hennes berättelse ska ligga till grund för tingsrättens bedömning  förutsatt att det får stöd av övrig bevisning. Mannens berättelse ger tingsrätten inte mycket för. Den motsäger vittnesuppgifter och uppgifter kring kvinnans skador.

Tingsrätten menar också att gärningarna också har haft syftet att allvarligt skada kvinnans självkänsla. Det är bland annat därför som mannen döms för grov kvinnofridskränkning. Mannen dömdes till ett år och fyra månaders fängelse och att han ska betala 50 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Domen överklagades och nu har Svea hovrätts dom kommit – instansen slår fast tingsrättens dom.