Misstänkte tonåringen frias för granatattacken mot polisen

Bussen som poliserna satt i träffades av granatsplitter. Ingen av poliserna skadades vid attacken.
Bussen som poliserna satt i träffades av granatsplitter. Ingen av poliserna skadades vid attacken.
Den tonåring som sedan i höstas varit misstänkt försök till mord på en eller flera poliser i Storvreten friades på onsdagsförmiddagen.

Botkyrkabon döms dock till fängelse i drygt tre år för två rån och vapenbrott.

Åklagaren Stefan Creutz hade yrkat på cirka åtta års fängelse för rättegångens huvudperson, när förhandlingarna i Södertörns tingsrätt slutade för ett par veckor sedan.

Rättegångens huvudpunkt var attacken mot polisen en natt i slutet av augusti förra året. En patrull poliser som stod med sin buss i korsningen Odlingsvägen/Storvretsvägen efter oroligheter på orten fick en handgranat kastad mot sig. Åklagaren rubricerade brottet som försök till mord.

– En av polismännen hade varit ute och kissat strax innan, och hade de haft en ruta nedvevad eller dörren öppen hade det kunnat gå riktigt illa, sa Stefan Creutz till Lokaltidningen Mitt i när åtalet kom den 14 januari.

Men när domen kom klockan 11 på onsdagen friades den misstänkte Botkyrkabon av Södertörns tingsrätt, trots att hans dna fanns på den granatgrepe som polisen hittade efter dådet. Den misstänkte tonåringen nekade i förhör till att ha kastat granaten, och berättade att han fått i uppdrag att förvara granaten en tid av en äldre person som han inte uppgett namnet på. I förhören sa den misstänkte att han lämnat tillbaka granaten igen.

– Grepens dna är den bevisning jag värderat högst. Men enligt rätten går det inte att bortse helt från den misstänktes berättelse om hur hans dna hamnat på grepen trots att hans berättelse är detaljfattig, säger Stefan Creutz.

Åklagaren vill inte kalla sig besviken. Men mycket talar för att han kommer att överklaga frikännandet.

– Ja, även om jag inte är helt säker just nu.

Polisen kunde gripa Botkyrkabon som varit misstänkt för granatattacken efter bland annat ett anonymt tips. Enligt tipsaren hade både han och hans kompisar skrutit om att han kastat.

– Tipsaren pekade ut honom och har beskrivit honom ingående, sa Stefan Creutz till Mitt i när åtalet kom i januari.

Men tingsrätten ifrågasätter hur mycket det går att lita på tipsaren, vars identitet är okänd. Domstolen skriver i domen att de inte kan kontrollera tipsarens uppgifter eller hans motiv till att lämna dem. I stället skriver tingsrätten att det snarare verkar röra sig om hörsägen i stilen ”alla har hört”, och inte uppgifter som tipsaren hört direkt.

I bevisningen finns också uppgifter som visar på att Botkyrkabon kontaktade andra personer för att få sova borta. Det skedde samma dag som polisen gick ut i media med att de var nära ett gripande. Tingsrätten skriver dock i domen att åklagaren inte kunnat bevisa att tonåringen tagit del av mediauppgifterna och ville sova borta eftersom han var rädd att bli gripen.

Polisen har lagt ned stora resurser i för att lösa brottet.

– Att kasta en handgranat mot polisen är en mycket allvarlig attack, inte bara mot individerna som befann sig i fordonet utan mot rättsväsendet och samhället i stort, sa vice chefsåklagare Stefan Creutz till åklagarmyndighetens hemsida inför domen som kom klockan 11 på onsdagen.

Men i rättegången rymdes också flera rån som Botkyrkabon enligt åtalet var inblandad i, och som polisen fick nys om i samband med den stora polisutredningen efter attacken.

Botkyrkabon var förutom det misstänkta mordförsöket åtalad för inblandning i tre rån och för vapenbrott i två fall. Han dömdes nu för grovt rån i två fall och grovt vapenbrott, vilket ger fängelsestraffet på drygt tre år.

Högst straff i rättegången, fängelse i fyra år, fick en annan Botkyrkabo. Denne ska ha avlossat skott vid rån mot både Nabils Livs i Visättra i Huddinge den 11 oktober och mot Mathörnan i Högdalen dagen efter. Skotten ska ha varit nära att träffa personalen i butikerna.

Vid de rånen deltog också ytterligare en Botkyrkabo, som döms till sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader. Övriga åtta personer som på olika sätt varit åtalade i rättegången frikändes av rätten eller fick mindre straff.