ANNONS

Dom kan göra oäkta föreningar till äkta

En ny dom i kammarrätten kan göra att fler oäkta bostadsrättsföreningar framöver kan klassas som äkta – något som kan ha stor ekonomisk betydelse för de boende.
ANNONS

Det finns cirka 5000 lägenheter i Sverige som ingår i oäkta bostadsrättsföreningar.

Att en förening är oäkta innebär att mindre än 60 procent av föreningens intäkter kommer från bostadsrätterna i huset som ägs av privatpersoner. Resten av pengarna kommer från hyror för kommersiella lokaler, hyresrätter eller från juridiska personer.

Den som äger en bostadsrätt i en oäkta förening blir förmånsbeskattad – det vill säga får betala skatt på skillnaden mellan månadsavgiften till föreningen och bostadens uppskattade hyresvärde, till skillnad från den som bor i en äkta förening. Däremot kan månadsavgiften eventuellt hållas nere om föreningen har många lokaler att hyra ut och dra in pengar på.

Det är också mer ofördelaktigt att sälja en lägenhet i en oäkta förening – eventuell vinst beskattas som inkomst av kapital och det går heller inte att få uppskov med beskattningen.

Att försöka få sin förening räknad som äkta kan därför ha många fördelar. En ny dom i kammarrätten kan nu få betydelse för hur föreningar klassas.

Tvisten har stått mellan en oäkta förening på Södermalm och Skatteverket.

– Skatteverket tycker att det som ska avgöra hyresvärdet på lägenheter är livslängden på själva fastigheten, alltså om till exempel tak eller fasader renoverats. Enligt dem ska man bortse ifrån fina badrum och kök. Våra hyresförhandlare har istället utgått från bostädernas standard och satt ett bruksvärde i jämförelse med hyreslägenheter av samma standard i området, säger Liselott Kristofferson, fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service och ombud för föreningen.

Hyresförhandlarna från Fastighetsägarna Service har besiktigat och värderat varje lägenhet, medan Skatteverket har haft generella hyrestabeller att utgå från.

Kammarrätten har dock gått på föreningens beräkningar där hyresvärdet på föreningens bostäder blev högre än 60 procent av den totala verksamheten, vilket leder till att föreningen ska betraktas som äkta.

ANNONS

– Jag är inte det minsta förvånad över domen. Det här innebär att fler bostadsrättsföreningar nu kan bli äkta, säger Liselott Kristofferson.

Redan nu har flera föreningar ringt henne för att få en bruksvärdering och många föreningar har också legat på kö i väntan på utfallet av domen. I framtida förhandlingar kommer man nu kunna hänvisa till den vilket Liselott Kristofferson tror kommer få stor betydelse.

Domen kan fortfarande överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen av Skatteverket, men Liselott Kristofferson tror inte att den i så fall ändras.

– Domen är så tydlig att jag inte är rädd att den ändras, säger hon.