Dömd för dråp blev utan strafflindring

Det var inte självförsvar när en 25-åring högg ihjäl en man i Brevik. Det anser Svea hovrätt och håller med tingsrätten. 25-åringen dömdes till sex års fängelse för dråp.

Lögner, försvunnen narkotika och de inblandades märkliga beteende fortsätter att förbrylla i fallet då en 27-årig man dödades i sitt hem i Brevik i Österåker.

Strax före jul kom Svea hovrätts dom där man pekar på flera oklarheter. Där­emot höll domstolen med tingsrätten och fastställde domen mot en av de inblandade, en 25-årig Åkersberga­bo.

25-åringen hade överklagat och begärt att bli frikänd eller åtminstone få straffet på sex års fängelse för dråp sänkt. Så blev det inte.

Hovrätten ansåg inte att det fanns bevis för att 25-åringen handlat i nödvärn när han enligt egen uppgift högg ihjäl mannen med kniv natten mot 1 maj förra året. Rätten ansåg heller inte att det fanns anledning att sänka skadeståndet till den dödes föräldrar.

I stället skriver hovrätten om de många oklarheter som fortfarande finns. Till att börja med konstaterar man att inte någon av de fem män som var på platsen framstått som sanningsenlig när de berättat vad som hänt.

Kniven som användes hittades i en hopknuten strumpa, men saknade fingeravtryck trots att 25-åringen hävdat att den var hans. Annan teknisk bevisning som binder honom till brottet saknas också.

Obduktionen visade dessutom att offret hade ytterligare två knivstick i magen utöver det som 25-åringen erkänt.

Hovrätten nämner också att ett stort parti narkotika – enligt polisuppgifter värt 40 000 kronor – samt ett tv-spel kan ha stulits från den döde. Det tillsammans med uppgifter att den dödes kläder sannolikt söktes igenom efter dådet gör att händelsen påminner om ett rånmord. Var pistolen som den döde haft under hela kvällen tog vägen är också oklart.

Ingen av de fem männen försökte heller hjälpa den knivstuckne eller kalla på ambulans och polis efter händelsen.

I tidigare förhör berättade några av männen att de besökte adressen i Brevik för att köpa narkotika. 25-åringen ska även ha sagt att han var på platsen ett dygn tidigare för att köpa knark, men det tog han sedan tillbaka.

Mitt i har utan framgång sökt 25-åringens advokat.