Dömd för slag med planka i Västertorp

Med en planka som vapen slog 56-åringen en annan man blodig. Nu har han dömts till villkorlig dom med 100 timmars samhällstjänst. Mannen ska även betala 10 000 kronor i skadestånd.

Det var i oktober 2010 som bråket blossade upp i Västertorps centrum. Några killar som skulle åka skateboard i den tomma fontänen på torget såg hur 56-åringen slog den andre mannen med en två meter lång planka.

Trots att mannen ramlade omkull och försökte skydda sig, fortsatte 56-åringen att slå honom med plankan. 56-åringen var enligt vittnena väldigt arg och slagen hårda. Bråket avbröts av att några personer från Sibyllakiosken kom rusande. 56-åringen försvann därifrån, medan vittnena stannade kvar med den misshandlade mannen som blödde från ett sår i huvudet.

56-åringen själv förnekar dock att han slagit mannen. Han hävdar att det tvärtom var den andre som gick till attack och började jaga honom med plankan. Själv vred han bara plankan ur händerna på honom och kastade iväg den några meter.

56-åringen och den slagne mannen, som är 59 år, känner varandra och har även tidigare varit i luven på varandra. Förra våren var det ombytta roller, då dömdes 59-åringen för olaga hot och ofredande.

Ett par vittnen som försvaret hade tillkallat menade att 59-åringen flera gånger själv varit en plågoande som uppträtt hotfullt i centrumet.

Södertörns tingsrätt konstaterar att det inte är klarlagt hur bråket startade, men anser det bevisat att 56-åringen gick till attack med plankan. Misshandeln bedöms dock inte som grov.

56-åringen var enligt vittnen väldigt arg, och slagen hårda.