Min lokala hjälte

Dömd för tortyrmisshandel ska sinnesundersökas

Arkiv bild Svea hovrätt.
Arkiv bild Svea hovrätt.
Båda männen som dömdes till sexåriga fängelsestraff för den brutala misshandeln på en familjefar på Lidingö har överklagat domen. Åklagaren vill i stället se hårdare straff.

I början av juli dömdes två män, 23 respektive 32 år gamla, för synnerligen grov misshandel mot en pappa i hans bostad på Lidingö i februari. Misshandeln, som Stockholms tingsrätt beskrev som tortyrliknande, kulminerade med att männen klippte av pappans lilltår.

Samtliga parter har överklagat domen. Den 32-årige mannen hävdar att han befunnit sig i ett black out-tillstånd under den del av misshandeln som avser brännande med cigarett och klippande av tår. Han motsätter sig också att han skulle ha hindrat Lidingöfamiljen att lämna bostaden och tvingat kvinnan i familjen att köra honom och den andre mannen därifrån. Försvaret yrkar därför att misshandeln inte ska bedömas som synnerligen grov, och att han inte ska dömas för olaga frihetsberövande och olaga tvång.

Den 23-årige mannen, som dömdes till sex år och sex månaders fängelse, yrkar även han att han ska dömas för grov, inte synnerligen grov misshandel. Försvaret yrkar också att domslut som avser händelser i Gamla stan ett par dagar före Lidingönatten, ska återförvisas till tingsrätten. Anledningen är att kvinnan som han dömdes för bland annat grovt olaga hot mot, inte hördes under själva rättegången.

Åklagaren bestrider överklagandena och yrkar i stället att den 23-årige mannen ska dömas för våldtäkt mot kvinnan i Gamla stan, en åtalspunkt han friades från i tingsrätten. Åklagaren anser också att de båda männen ska dömas till ett väsentligt längre fängelsestraff för händelserna på Lidingö.

Rättegången i Svea hovrätt kommer att pågå under tio dagar, med start den åttonde september. Hovrätten har redan nu beslutat att hämta in en så kallad paragraf sju-utredning, en liten sinnesundersökning, av den 32-årige mannen.

LÄS MER: Sex års fängelse för tortyrmisshandel