Dömd till fängelse för laser mot polis

Mannen i 20-årsåldern sköt med laserpekare mot tre poliser.

Nu har han dömts i Södertörns tingsrätt till fyra månaders fängelse för det och fem andra brott.

Personer som skjuter med laserpekare har varit ett problem för både poliser, bussförare och andra tjänstemän. Det är dock ovanligt att gärningsmännen blir dömda.

– Naturligtvis är det glädjande att han blir dömd. Det här är definitivt ett arbetsmiljöproblem för oss poliser. Men laserpekare används även mot exempelvis räddningstjänst, väktare och bussförare. Ibland skjuter man även på varandra i kompisgänget. Jag tror inte att man fattar att det är farligt, säger närpolischef Johan Åkerlund.

Det var i februari förra året som Norsborgsbon lyste med laser mot tre poliser på uppdrag i Norsborgs centrum. Mannen har nekat till anklagelserna men medger att han befann sig i centrum vid tidpunkten.

De tre poliserna, som satt i en buss, har alla tre berättat hur de blev bestrålade med laser. Två kvinnliga poliser, som ska få skadestånd på 5 000 kronor, har berättat hur de kände obehag och blev grumliga i ögonen. En manlig kollega berättade att han kände sig ”starkt irriterad” av skenet.

I närheten fanns dock en annan polis som bedrev spaning. Denne kunde peka ut den nu dömde mannen som den som höll i pekaren.

– Det var flera personer på platsen. Men mannen kunde snart gripas, säger åklagare Martina Winslow. Mannen är känd av polisen sedan tidigare.

På sistone har det enligt Johan Åkerlund varit relativt lugnt med anmälningar som gäller laserpekare.

– Vi har en nedåtgående trend. För ett år sedan var det ett jätteproblem med nästan ett par anmälningar per dag. Men det är inte många som gör det här. Får de ett annat fokus – det kan vara att de träffar en tjej, att det går bra i idrotten eller i skolan – då blir problemen med detta mindre. Den senaste tiden kan vi räkna antalet anmälningar på en hand, säger Johan Åkerlund.

Förutom attacken med laserpekaren dömdes mannen för förolämpning, snatteri, rattfylleri, olovlig körning och narkotikabrott, till fyra månades fängelse.