ANNONS

Två dömda för Botkyrka-rejv utan tillstånd

Rejv vid Brotorpsbadet i Botkyrka sommaren 2017.
Polisen kom på morgonen. I förhör har arrangörerna uppskattat antalet deltagare till 200.
En natt i somras var det rejvfest med inhyrda artister i närheten av Brotorpsbadet mellan Tumba och Vårsta.
Arrangörerna hävdar att det var en privat fest polisen kom till.
Men tingsrätten menar att allt för många kommit och att festen varit allt för öppen för att det ska kunna klassas som en privat fest.
ANNONS

När polisen kom till rejv-festen, som hade startat klockan 23 på midsommardagen, var det inte mycket folk kvar i skogen vid Brosjön. En artist spelade och folk dansade vid högtalarna. Enligt polisen var det inte mer än 20-30 personer på platsen då.

Men det ska enligt både åklagaren och arrangörerna ha varit mer folk på platsen tidigare under festen, exakt hur många är oklart men arrangörerna har uppskattat det till cirka 200 personer. Under kvällen spelade flera inbjudna artister/dj:s som fick betalt för sina gig.

Privat event på Facebook

Arrangörerna, en Botkyrkabo och en söderortsbo, nekar till brott – alltså att de skulle ha arrangerat en offentlig tillställning utan tillstånd.

Enligt arrangörerna, som båda är i 30-årsåldern, handlade det om en privat fest där de bjudit in vänner via Facebook. Dessa kunde sedan ta med sig ytterligare vänner. Arrangörerna som tog 100 kronor av besökarna, hävdar i förhör att de hade koll på vilka som var på festen.

Själva platsen berättar de att de valt för att störa omgivningen så lite som möjligt genom att terränggen var kuperad och skyddade högt ljud från att nå ut.

ANNONS

Tingsrätten: Offentlig tillställning

Södertörns tingsrätt menar dock att trots att arrangörerna gjort ett privat ”event” på Facebook så hade så pass många människor tillgång till rejv-festen att det är att bedöma som en offentlig tillställning som kräver tillstånd.

Enligt tingsrätten var villkoren så allmänna att i princip vem som helst kunde komma hit, och rätten menar att det är uteslutet att arrangörerna hade koll på alla som kom. Dessutom menar tingsrätten att Botkyrkabon och söderortsbon varit oaktsamma eftersom de inte kontrollerat om de behövde tillstånd för arrangemanget.

Arrangörerna dömdes tidigare i oktober för brott mot ordningslagen. De ska betala 6 400 kronor vardera i böter. De ska också betala 800 kronor var till Brottsofferfonden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.