Min lokala hjälte

Män dömda för flera sexofredanden på tåg

Flera av ofredandena inträffade i tunnelbanan eller på tåg.
Flera av ofredandena inträffade i tunnelbanan eller på tåg.
Kvinnan väntade på tåget när hon kände ett tryck mot ländryggen. När hon vände sig om stod en man med öppen mun och dreglade mot hennes hår, med en ölburk i ena handen och byxorna nedragna under knäna.

Händelsen inträffade vid Hornstulls tunnelbanestation i mars. Nu har en man i 30-årsåldern dömts för händelsen och ytterligare två fall av sexuella ofredanden.

Gav sig på 11-åring

En 26-årig kamrat till mannen dömdes samtidigt för tre andra sexuella ofredanden, varav ett mot en en 11-årig flicka som satt och väntade på tåget, tillsammans med sin farmor, på Stockholms centralstation.

Av domen framgår att männen ofredad och tafsat på flickor och kvinnor både på dagen och natten, i tunnelbanan och på andra platser, och inte brytt sig om att andra människor funnits i närheten.

Bägge männen har nekat till brott, men överbevisats av vittnesmål och bilder från bevakningskameror.

Förföljde på pendeltåget

I ett av fallen gav sig 26-åringen på en 15-årig flicka på ett pendeltåg, följde efter och sextrakasserade henne trots att hon bytte plats och började gråta. Mannen i 30-års åldern deltog vid tillfället, men friades i det fallet av Stockholms tingsrätt.

Vid ett annat tillfälle tafsade mannen i 30-årsåldern på en 15-årig flicka som satt och halvslumrade på en hamburgerrestaurang mitt i natten. Efter händelsen har flickan mått mycket dåligt.

Dömda tidigare

Vid samtliga tillfällen var männen drogpåverkade eller berusade.

Bägge männen är tidigare dömda för flera brott. I den äldre mannens fall rör det sig mest om mindre brott, men 26-åringen har tidigare fällts för bland annat försök till våldtäkt, rån och grov stöld.

Mannen i 30-årsåldern dömdes till skyddstillsyn och psykiatrisk behandling, medan 26-åringen ska avtjäna fyra månader i fängelse.