Två män dömda för människorov och grov misshandel

18-åringen döms i Södertörns tingsrätt för nyårsmordet i en privatbostad i Tungelsta i Haninge.
Männen har dömts till åtta års fängelse vardera.
De två männen utgav sig för att vara poliser, plockade upp offret i en bil och förde honom till en lokal i Hagsätra. Där hölls han fången och misshandlades han med hammare och sticksåg. Under tiden rånade de hans vän.
Nu döms de båda männen till fängelse i 8 år.

En kväll i april stoppade polisen en Audi i närheten av Rågsveds centrum. I bilen fanns två män och en tredje som var bunden till händer med ett spännband. Den bundne hade skador på händer och huvud.

Tidigare på dagen hade männen, som är i 30-årsåldern, gått fram till mannen i Hagsätra centrum, utgett sig för att vara poliser och visat upp en falsk polisbricka. De uppmanade honom att följa med i en bil. De förde honom till en lokal i Hagsätra där de misshandlade och spärrade in honom.

En av gärningsmännen laddade att vapenliknande föremål framför mannen och hotade att död honom. De sparkade och slog honom, band fast honom med ett rep och hotade att skära öronen av honom med en sticksåg. Det var flera män i lokalen och två okända män slog mannen med en hammare i huvudet.

Mannen lämnades sedan bunden och inlåst i ett förråd. Under tiden begav sig de två männen till en lägenhet i Hagsätra där den tillfångatagne bott hos en vän under natten. De utgav sig för att vara poliser och trängde in i lägenheten och visade ett vapenliknande föremål. Flera personer befann sig i lägenheten och de tvingades ner på golvet, samtidigt som de misshandlade och hotade den tillfångatagnes vän. De stal datorer, mobiltelefoner och en ring.

När de senare på kvällen greps av polis hade de blod från den misshandlade vännen på sina kläder. I bakluckan på bilen fanns en röd resväska innehållande alkohol, datorer, mobiltelefoner och diverse handlingar som tillhörde vännen i lägenheten. I bilen hittades också över hundra gram kokain.

Polisen hade haft spaning på den ene gärningsmannen och avlyssnat hans telefon. De gjorde en husrannsakan i lokalen några dagar efter gripandet. Där hittades blod från den bortförde på golvet, på en hammare och på sticksågen. Dessutom hittades tillståndspliktig ammunition.

De båda männen nekar till brott.

Södertörns tingsrätt anser dock att bevisningen är stark och dömer männen för grov, misshandel, människorov, grovt olaga hot samt grovt rån. De döms till 8 års fängelse vardera.