Unga dömda till sluten vård efter överfall

Sex pojkar födda omkring år 2000 dömdes i målet i Nacka tingsrätt.
Sex pojkar födda omkring år 2000 dömdes i målet i Nacka tingsrätt.
Flera ungdomar har dömts till sluten ungdomsvård för en rad grova överfall i Tyresö under förra året.
I ett fall blev en pojke pressad på stora summor pengar under en långdragen misshandel i skogen, och i ett annat rånades en annan pojke och hotades till livet efter en dispyt på Instagram.

Totalt dömdes sex pojkar födda omkring år 2000 för en lång rad övergrepp mot åtta personer, i ungefär samma ålder.

Tingsrätten konstaterar att både brottoffer och gärningsmän känner eller känner till varandra sedan tidigare då många av dem gått i samma skolor i Tyresö.

Åtalet omfattade 19 punkter, bland annat rån, misshandel, utpressning, olaga hot och övergrepp i rättssak. De sex åtalade pojkarna nekade alla till brott men fälldes på samtliga punkter.

Två av överfallen skedde i skogsområden i Tyresö.

I ett fall förmåddes en ensam pojke att följa med ut i skogen för att prata. Väl där blev han, enligt domen, rånad och pressad på stora summor pengar av två av de åtalade pojkarna – allt under en långdragen misshandel och hot om att en nära anhörig skulle dödas.

Ett annat fall hade enligt domen sin upprinnelse i en dispyt på Instagram.

Där förmådde de två pojkarna ett annat brottsoffer att följa med till en avskild plats i skogen. Enligt domen misshandlade de honom med ett stort antal knytnävsslag och hotade honom till livet om han gick till polisen.

Tre av pojkarna dömdes till sluten ungdomsvård i 7 månader respektive 1 år respektive 1 år och 2 månader.