ANNONS

Flera dömda i stort ungdomsmål

Arkivbild.
Arkivbild.
En vänförfrågan på Instagram blev upprinnelsen till ett omfattande ungdomsmål där två personer från Norsborg misshandlades svårt.
Nu har domen kommit där totalt nio personer döms för allt från grov misshandel till narkotikabrott.
ANNONS

I 13 dagar pågick ett stort ungdomsmål i Södertörns tingsrätt gällande bland annat försök till mord där 12 ungdomar mellan 15 och 20 år, de flesta från Flemingsberg, stod åtalade. I fredags kom domen som omfattade tre olika mål.

Den allvarligaste händelsen av de tre målen inträffade den 6 december 2015. En tjej i 15-årsåldern skickade då en vänförfrågan på Instagram till en kille i området. Killens dåvarande flickvän fick se vänförfrågan varpå en hätsk chattkonversation tog vid.

Den resulterade i att de stämde träff vid Annerstaskolan i Flemingsberg.

Ringde in förstärkning

Enligt domen så rustade tjejen, som skickade vänförfrågan, sig med en kofot och tog kontakt med två kompisar, ett brödrapar från Norsborg, och uppmanade dem att komma till Flemingsberg.

Hon har i förhör sagt att hon ville ha med bröderna som skydd, eftersom hon visste att de kunde slåss.

Även killen som fått vänförfrågan kontaktade personer och uppmanade dem att komma till fotbollsplanen vid Annerstaskolan, varpå flera dök upp.

Enligt åtalet ska åtta personer i åldrarna 15 till 20 år ha misshandlat bröderna med tillhyggen, varav den ena så illa att han fick vårdas på intensiven. Åklagaren rubricerade det därför som försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel. Den andra brodern blev misshandlad och knivhuggen i ena skinkan. På och omkring brottsplatsen hittade polisen knivar, kofot, golfklubba och yxskaft. Polisen kunde också säkra brödernas blod på flera av personers skor och kläder.

Gav sig på tjejen

Senare på kvällen blev även tjejen, som skickade vänförfrågan, misshandlad av flera personer, varav en av dem den dåvarande flickvännen till killen med vänförfrågan.

Inom några dagar hade polisen gripit nio personer, misstänkta för inblandning i ena eller båda misshandelsfallen.

ANNONS

Under huvudförhandlingens gång la åklagaren ner åtalet mot en av de tilltalade. Av de återstående sju tilltalade frikändes fyra från delaktighet i misshandeln, medan tre dömdes för grov misshandel med fängelse som mest 2 år och tre månader, sluten ungdomsvård eller samhällstjänst till följd. Ingen fälldes för försök till mord, utan tre personer ansågs i stället, enligt domen, skyldiga till grov misshandel. 

Samtliga förnekar inblandning, eller hävdar att de handlat i nödvärn.

Totalt nio dömda

En annan händelse som omfattas av domen utspelades i Flemingsbergs centrum den 7 september 2016. Enligt åtalet ska tre personer i 20-årsåldern, varav två var inblandade i det tidigare nämnda fallet, har misshandlat två personer. Tingsrätten dömde nu två av dem i detta fall för grov misshandel och misshandel till fängelse respektive skyddstillsyn med samhällstjänst.

Sammanräknat dömdes nio personer i den tre målen för allt från grov misshandel till ringa narkotikabrott.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.