ANNONS

25 dömda för supporterbråket i Edsberg

huliganer slagsmål edbergs 2015
Flera av de som slogs var under 18 år. Bredvid stod äldre killar och hejade på.
I maj 2015 drabbade supportrar från Hammarby och Djurgården samman i ett jätteslagsmål vid Väsjöbacken.
Nu har alla utom en av de 26 åtalade dömts för misshandel.
– Det är bra att samhället markerar att det här inte är rätt, säger Mats Norlin på supporterpolisen i Stockholm.
ANNONS

Att organisera ett slagsmål är olagligt – även om alla är med på det.

Det är en av slutsatserna som polis och åklagare drar efter att de 25 supportrarna fått sina domar fastställda av Svea hovrätt i slutet av januari.

– Jag tycker det är bra att hovrätten slår fast att man inte kan hävda samtycke för att slippa straff när det gäller så här grovt våld. Flera av de inblandade är väldigt unga och söker bekräftelse. Det är bra att samhället markerar att det här inte är rätt, säger Mats Norlin, gruppchef för supporterpolisen i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Man kan inte hävda samtycke för att slippa straff

Mats Norlin, supporterpolisen

Kammaråklagare Nils Råby tror dock att samtycket har spelat in vid straffmätningen.

– Straffvärdet för gärningarna är enligt domstolarna en månads fängelse med hänsyn till samtycket, annars hade påföljderna sannolikt blivit strängare. Nu blev påföljderna skyddstillsyn, villkorlig dom, dagsböter och samhällstjänst, säger kammaråklagare Nils Råby i pressmeddelandet.

Mitt i har tidigare berättat hur ett stort antal supportrar från Hammarby och Djurgården drabbade samman i ett organiserat slagsmål vid Väsjöbacken i maj 2015.

ANNONS

Ingen av dem anmälde händelsen, men efter tips från allmänheten kunde polisen inleda en förundersökning.

I samband med en husrannsakan kom polisen över två mobilfilmer som visar hela förloppet från olika vinklar – filmer som enligt polisen ”haft stor betydelse som bevismaterial för att nå fällande domar”.

– Det är inte ovanligt att de som arrangerar slagsmål publicerar sådant här material i sociala medier. Eftersom den tekniska kvaliteten på filmerna numera är såpass hög är det lättare att identifiera de inblandade, säger Mats Norlin i pressmeddelandet.

ANNONS