Pistolhotade personal i telebutiksrån

Kista galleria.
Kista galleria.
Tre unga män från Upplands-Bro har nu dömts till fängelse efter rånen mot Tele2-butiker i Kista och Bålsta.

Klockan var åtta på kvällen och i Tele2-butiken i Kista Galleria var de tre butiksmedarbetarna upptagna med att hjälpa kunder. Plötsligt kom två maskerade män in i butiken och tvingade under pistolhot två av de anställda att öppna dörren till ett säkerhetsskåp där surfplattor och mobiler förvarades och lastade ner dessa i en stor bag. Värdet på stöldgodset var omkring 885 000 kronor.

Larmade polis

Den tredje anställda kunde slå larm och kort därpå kom två poliser till butiken och jagade de två rånarna på flykten. En av de unga rånarna greps medan den andra, en 20-åring, kom undan.

Det misslyckade rånet avskräckte dock inte 20-åringen som fyra dagar senare dök upp på nytt, den här gången i en Tele2-butik i Bålsta centrum där han utförde ett liknande rån tillsammans med en annan medbrottsling.

Privatperson tog upp jakten

Där blev en ensam anställd under pistolhot tvingad att öppna säkerhetsskåpet och rånarna kom över mobiltelefoner och surfplattor till ett värde av 629 000 kronor.

En privatperson lyckades dock följa efter rånarnas flyktbil tills polis kunde överta jakten. När rånarna körde ner i ett dike kunde 20-åringen gripas direkt, medan den andre tack vare tips och vittnesuppgifter kunde gripas senare.

Alla tre har nu dömts till fängelse i Solna tingsrätt. 20-åringen dömdes för de båda rånen och ett antal andra brott till fyra år och sex månader. De andra två dömdes till två år och sex månader för grovt rån respektive två år för rån och ett tidigare fall av misshandel.

De tre männen ska också betala tiotusentals kronor i skadestånd till brottsoffren.


Läs mer: