ANNONS

Dömdes för mord i Solna – beviljas resning

För 8 år sedan dömdes Esa Teittinen för ett mord i Solna. Straffet blev 15 års fängelse, men nu får han rätt till en ny prövning.
– Det finns ingen möjlighet att vi skulle förlora en kommande rättegång i det här läget, säger försvarsadvokaten Marko Tuhkanen.
ANNONS

Det var i december 2009 som en 70-årig man hittades död i sitt badkar i Solna.

Den rättsläkare som obducerade mannen kunde inte fastställa någon säker dödsorsak men menade att det fanns flera tecken på drunkning.

Det var genom detta samt vittnesuppgifter och stillbilder från polisens rekonstruktion som hovrätten kom fram till att han hade blivit dränkt. Den nu 62-årige Solnabon Esa Teittinen dömdes till fängelse i 15 år för mord.

Han har vid ett tidigare tillfälle begärt resning och åberopade då bland annat ett sakkunnigutlåtande av en professor i rättsmedicin som han menade innehöll nya vetenskapliga rön som visade att han var oskyldig, men fick då avslag.

Försvarsadvokat Marko Tuhkanen. Foto: Privat

Ny rekonstruktionsfilm

Esa Teittinen har nu åberopat en ny rekonstruktion som ska bevisa att dödsorsaken var en drunkningsolycka. Målet kommer tas upp i Svea hovrätt och en ny prövning ska ske.

Enligt försvarsadvokaten Marko Tuhkanen är hans klient lättad över beskedet.

– Det är glädjande. Det har varit en lång kamp och vi har vänt upp och ner på den här utredningen i ett par års tid. Nu har vi passerat det svåra nålsögat, säger han, och är helt övertygad om att Esa Teittinen kommer frias.

– Det finns ingen möjlighet att vi skulle förlora en kommande rättegång i det här läget. Det är ingen överdrift att påstå att åklagaren inte har några som helst bevis kvar.

Esa Teittinen fortsätter att avtjäna sitt fängelsestraff i avvaktan på prövningen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.