Far och son dömdes för alkoholsmuggling

Smugglare
Under en filt låg över 500 liter alkohol som männen smugglade in från Lettland.
Två Åkersbergabor, far och son, åkte fast i tullen med mer än 560 liter alkohol som de hävdade var för privat bruk. Men sms avslöjade att spriten skulle säljas vidare. Nu har de två männen dömts mot sina nekanden, för smuggling.

I maj förra året stoppade tullen en bil som kommit med färjan från Lettland. Gömt under en filt i bilen låg 18 liter starksprit, 36 liter vin, 156 liter starkcider och drygt 358 liter starköl.

Misstänkt langning

Nu har de två i bilen, en man och hans tonårige son dömts för smuggling av Attunda tingsrätt.

Bägge nekar till brott och hävdar att alkoholen var tänkt för privat bruk, bland annat på fester.

Det trodde inte tingsrätten på utan hänvisar i stället till sms i sonens mobil, som enligt domstolen visar att han sysslat med langning.

Den beslagtagna alkoholen. Männen hävdar att den var för privat bruk. Foto: Tullverket

I pappans bil fanns dessutom ett kvitto som visade att de köpt ytterligare 198 liter öl och 126 liter cider på en motsvarande resa bara några dagar tidigare.

Tomater var cannabis

Vid husrannsakan i familjens hem i Åkersberga fann polisen dessutom en cannabisodling. Trots en stark doft av cannabis hävdade pappan att han inte känt någon lukt och att han istället trott att sonen odlat tomater.

Själv har pappan berättat att han brukar åka till Lettland ett par gånger i månaden och sälja bilar och att han under den senaste resan skulle reparera en bil och sälja två båtmotorer. Att de köpt så mycket alkohol berodde på att de hade blivit rekommenderade att besöka en butik och sedan fick mängdrabatt där.

”Skulle sälja båtmotorer”

För att föra in alkohol från ett annat EU-land finns ingen övre gräns. Däremot finns det direktiv som säger att alkoholen ska vara för eget bruk och att mängden inte bör överstiga 10 liter sprit, 90 liter vin och 110 liter starköl.

Om man för in större mängder måste man kunna lämna en rimlig förklaring till hur en så stor mängd kan vara för personligt bruk.

Bägge två dömdes för smuggling och sonen dessutom för narkotikabrott. Medan pappan fick villkorlig dom och dagsböter  dömdes sonen till skyddstillsyn.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft.

Sonens avslöjande sms-konversationer:

1 maj 2018:

Sonen: ”Tjena, kanske minns du mig fortfarande, var transportkillen med farsan, i fall du fortfarande kör nåt så har vi stor lastbil på 20 kvm. Sen en till sak om bärs om de är nåt intressant”.

Person A: ”Ok ? hej låter toppen”

Sonen: ”Toppen om transport eller bärs kan fixas 100 flak varje vecka”

5 maj 2018:

Sonen: ”har ba Mariestads 300 flak de där tysk e slut”

5 maj 2018:

Person B: ”Tar du swish?”

Sonen:  ”Yes kan fixa de…”

Person B: ”Ett flak cider”

Sonen: ”10 min vid Söra simhall”

Person B: ”Okej”