ANNONS

Domen ger ensamkommande rätt till boende

Upplands-Bro kommun överklagade domen i kammarrätten, men fick avslag.
Upplands-Bro kommun överklagade domen i kammarrätten, men fick avslag.
En ensamkommande tonåring har fått rätt i kammarrätten, efter att Upplands-Bro kommun överklagat en dom som säger att han har rätt till placering i familjehem.
ANNONS

Den 22 mars fick den ensamkommande tonåringen rätt mot kommunen i förvaltningsrätten. Socialnämnden i Upplands-Bro hade beslutat att avsluta hans placering i familjehem, efter att hans ålder skrivits up av Migrationsverket. Men han överklagade beslutet och vann.

Nu har kommunen överklagat

Nu har kommunen i sin tur överklagat förvaltningsrättens dom, men har återigen förlorat. Socialnämnden hänvisar fortfarande till att hans ålder skrivits upp, i kombination med att man som nämnd är skyldig att överväga den vård man har beslutat om minst var sjätte månad. Enligt nämnden handlade det om ett fortlöpande bistånd som kunde avbrytas.

Kammarrättens motivering

När beslutet om att placera tonåringen i familjehem togs i augusti 2017 skulle han få bistånd till och med 2020. Enligt kammarrätten har det i socialnämndens beslut inte framkommit att det rört sig om ett fortlöpande bistånd. Därför ska det gälla fram till 2020, enligt domen, oavsett om han är över 18 år. Apropå Migrationsverkets uppskrivning av hans ålder, menar man att det inte finns något som tyder på att han själv lämnat vilseledande uppgifter.

Hoppas bli vägledande

Linda Fidjeland från Frivilliga familjehem har varit ombud för tonåringen. Hon hoppas nu att domen ska bli vägledande i andra fall där kommunen avslutat placeringar i boenden för ensamkommande.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.