ANNONS

12 års fängelse för medhjälp till mord i Östberga

ostbergaskott2
Dödsskjutningen skedde den 15 augusti 2017.
En man sköts ihjäl med tio skott i ett garage i Östberga förra sommaren. En man skottskadades och flydde från platsen med ett barn.
På onsdagen dömdes en 35-årig man av Södertörns tingsrätt för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord till 12 års fängelse.
ANNONS

Klockan var tre på eftermiddagen den 15 augusti 2017 när fyra personer kör in i garaget intill torget på Östbergahöjden. I bilen befinner sig tre vuxna män och ett barn.

Passagerarna kliver ur bilen när den 21-årige föraren ska parkera. Då dyker plötsligt en man upp med uppdragen luva och beväpnad med automatvapen. Mannen skjuter mot den 21-årig föraren. 21-åringen träffas med tio skott i huvudet och överkroppen. Hans liv går inte att rädda.

En av passagerarna träffas av en rikoshett i benet. Han lyckas fly ur garaget tillsammans med barnet. Ett 20-tal tomhylsor hittades i garaget.

Bilen är kopplingen

Den misstänkte gärningsmannen försvinner i en vit Toyota som lämnar området i hög fart. Bilen hittas dagen därpå i Årsta där någon har försökt sätta eld på den.

Det är den stulna bilen som blir kopplingen till den nu dömde 35-åringen. Hans DNA finns inne i bilen.

35-åringen åtalades för mord, tre fall av försök till mord alternativt medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord, samt grovt vapenbrott. 35-åringen har hela tiden nekat till anklagelserna. Åklagare och polis är övertygade om att mordet är kopplat till en mångårig konflikt mellan två kriminella nätverk, ett med bas i Östberga och ett i Bredäng.

På onsdagen dömdes mannen av Södertörns tingsrätt för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord till 12 års fängelse.

”Är en ren avrättning”

Enligt tingsrätten är det uppenbart att skytten varit ute efter att döda 21-åringen, ”det är fråga om en ren avrättning”. Tingsrätten anser att det är lika uppenbart att gärningsmannen varit fullständigt likgiltig inför om ytterligare personer kommit att dödas av skotten. Gärningen har präglats av total hänsynslöshet och råhet.

Målet bygger i många delar på bevisning som inte direkt binder den åtalade till gärningen. Det finns inga vittnen eller teknisk bevisning som klart fastställer att det är 35-åringen som har dödat 21-åringen. Det är bilen som knyter den åtalade till gärningen.

ANNONS

35-åringen har sagt att han livnär sig på att stjäla bilar. När den stulna flyktbilen hittades i Årsta, fanns det nästan inga fingeravtryck i den, vilket anses anmärkningsvärt. Det togs 50 DNA-prover, av vilka nästan inga gav någon träff. Den som städat bilen lyckades dock inte helt. Tre av topsningarna gav träff, två av dem kommer från bilens ägare medan den tredje kan knytas till 35-åringen. Hans DNA fanns vid fönsterhissknappen på den vänstra bakdörren. Hans DNA fanns även på kartnålar som använts för att sätta upp svart plats för bilens bakrutor.

Kan inte knytas till handlingen

Bilen har dessutom en motorvärmare med inbyggd GPS. Den visar att bilen varit parkerad utanför 35-åringens flickvän under tiden före mordet.

Tingsrätten anser att det är bevisat att 35-åringen tillhandahållit bilen, att han mörklagt den och försett gärningsmannen med utrustning för att undanröja bevis genom att antända bilen. Den åtalade har inte lämnat någon rimlig förklaring till detta.

Rätten menar att den enda rimliga förklaringen är att det varit för att underlätta gärningen. Han ska därför dömas för medhjälp till mord och försök till medhjälp till mord. Eftersom det inte är bevisat att han varit delaktig i skjutningen frias han från vapenbrott.

Jag rycker inte att den bevisning som åklagaren har lagt fram räcker för att döma någon till tolv års fängelse.

Slobodan Jovicic, 35-åringens advokat.

35-åringen kommer att överklaga domen.

– Min klient är missnöjd med domen och har gett mig i uppdrag att överklaga den. Jag delar inte tingsrättens uppfattning och tycker inte att den bevisning som åklagaren har lagt fram räcker för att döma någon till tolv års fängelse, säger 35-åringens advokat Slobodan Jovicic.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.