ANNONS

Dominika blev väckt av tjuven

”Alla som har drabbats av brott har rätt att få dem utredda”, säger Dominika Peczynski. Inbrottet i hennes lägenhet utreddes aldrig av polisen.
”Alla som har drabbats av brott har rätt att få dem utredda”, säger Dominika Peczynski. Inbrottet i hennes lägenhet utreddes aldrig av polisen.
En fjärdedel av alla inbrottsanmälningar på Södermalm det första halvåret 2013 lades ner dagen efter att anmälan kom in.

En av anmälarna var Dominika Peczynski som väcktes av inbrottstjuvar.
ANNONS

Det var i slutet av mars förra året som pr-kvinnan och artisten Dominika Peczynski vaknade mitt i natten av konstiga ljud.

Inbrottstjuvar hade tagit sig in i lägenheten på Södermalm. Hennes pojkvän konfronterade de båda männen som var i full färd med att koppla ur dotterns dator och fick dem att lämna lägenheten.

Tjuvarna, som ändå fick med sig en plånbok och en Rolexklocka, hann försvinna innan polisen kom. Polisen gjorde ett snabbt förhör med familjen men inga tekniska utredare kom dit. Och någon utredning gjordes inte, med motiveringen att det inte fanns spaningsuppslag.

– Jag förväntade mig inte att något skulle hända, men alla som har drabbats av brott har ju rätt att få dem utredda, säger Dominika Peczynski om händelsen.

Lokaltidningen Mitt i har granskat de inbrottsanmälningar som aldrig tas upp till utredning eller läggs ner dag ett i Stockholm första halvåret 2013. Högst är andelen på Södermalm där en fjärdedel av alla anmälningar läggs ner den första dagen. Utslaget på hela Stockholm är siffran 14 procent eller i snitt var sjunde anmälan.

– Det här ger ett oerhört negativt intryck på målsägaren. I synnerhet när polisen inte har kommit till platsen eller inte säkrat bevis. Man gör inget för att säkra uppslag och sen har man inga uppslag och lägger ner ärendet, säger kriminologen Jerzy Sarnecki om siffrorna.

Tomas Bäckström är chef för inbrottsgruppen i City. Enligt honom finns det i många fall inte så mycket att göra för att ta fast inbrottstjuvarna.

– Om det bara finns sko- eller verktygsspår lägger jag ner direkt. Vi måste ha något vi kan gå på.

Men han blir förvånad över att siffran är så hög. Alla anmälningar om bostadsinbrott i distriktet ska passera genom honom innan han fattar beslut om nedläggning eller fortsatt förundersökning – i alla fall i teorin. I praktiken händer det att ärenden aldrig dyker upp utan läggs ner tidigare i kedjan.

ANNONS

– De får inte läggas ner direkt. Det här har jag påtalat till mina chefer.

Tekniker ska också åka ut på alla inbrott för att säkra exempelvis fingeravtryck och dna. Inom 24 timmar – även det i teorin.

– Jag kan inte svara på om det sker i alla fall, säger Bäckström.

Uppklarningsprocenten för inbrott är mycket låg, omkring fyra procent och Jerzy Sarnecki tror inte att siffran skulle stiga särskilt mycket om alla brott utreddes längre.

– Men visst skulle det kunna påverka lite. Medborgarna upplever också en nonchalans. Det är ett mycket allvarligt problem.

Fakta

Anmälningar som aldrig utreds

ANNONS