ANNONS

Man döms för mord på ex-frun

Polisen misstänkte först självmord men en närmare undersökning visade att kvinnan dödats
Polisen misstänkte först självmord men en närmare undersökning visade att kvinnan dödats
Nacka tingsrätt dömer 35-åringen till 16 års fängelse, mot hans nekande
Nacka tingsrätt dömer 35-åringen till 16 års fängelse, mot hans nekande
En 35-årig man har dömts till 16 års fängelse för mord på sin ex-fru.
Mannen döms för att ha pressat in tabletter i kvinnans mun och hållit för hennes mun vilket ska ha lett till hon kvävdes.
Utredningen kring kvinnans död behandlades inledningsvis som ett dödsfall utan misstanke om brott.
Mannen nekar till brott och säger att han befann sig i lägenheten för att hämta verktyg.
ANNONS

Kvinnan hittades död på hallgolvet i sin lägenhet i Nacka den 28 augusti 2017. Intill låg en medicinkartong, sex stycken medicinkartor och en produktbeskrivning.

Efter att överläkaren vid Rättsmedicinalverket meddelat polisen att han funnit vissa fynd som talade för att kvinnan bragts om livet, kvävts till döds, inleddes en förundersökning om mord.

Lägenheten spärrades av

Lägenheten spärrades av och misstankarna riktades mot ex-mannen, som var den som slagit larm om kvinnans död.

Den 35-årige ex-mannen nekade till brott.

Ett stort antal vittnen har hörts under utredningen, bland annat personal på socialtjänsten och kvinnojouren. Åklagaren har även lagt fram en omfattande skriftlig bevisning, bland annat telefonanalyser, uppgifter om mastuppkopplingar, fotografier och data om vägtullar den 28 augusti 2017, liksom en parkeringsbot som 35-åringen fick utanför ex-hustruns bostad morddagen.

Indiciekedja

Nacka tingsrätt  skriver att bevisningen som åklagaren lagt fram är av indirekt slag, en indiciekedja. För att det ska räcka till fällande dom i ett fall som bygger på indicier krävs att det går att bevisa att den misstänkte funnit på eller i närheten av brottsplatsen, skriver tingrätten

Nacka tingsrätt konstaterar att det finns osäkerheter kring dödstidpunkten, främst på grund av att dödsfallet först betraktades som självmord. Tingsrätten kommer fram till att kvinnan dött någon gång mellan klockan 05.00 på morgonen och klockan14.00. En färdtjänstförare som sökte kvinnan på telefon strax före klockan 10.00 fick inget svar på kvinnans mobiltelefon. Enigt ett vittne brukade kvinnan svara i telefon, eller ringa upp.

Dna-försvinner vid handtvätt

Med hänsyn till ett expertutlåtande under rättegången att dna försvinner när man tvättar händerna talar det enligt tingsrätten för att det dna från mannen som påträffades under kvinnans naglar ”på något sätt har överförts till undersidan” av ex-fruns naglar på morddagen.

35-åringens motiv till att döda ex-frun kan enligt tingsrätten handla om vårdnaden av parets gemensamma barn och kan enligt tingsrätten ”mycket väl ha utgjort ett motiv” för 35-åringen att döda ex-frun.

ANNONS

Medgivit att han var på adressen

35-åringen har medgivit att han befunnit sig på adressen, men då för att hämta utrustning och verktyg i ex-fruns källarförråd. Att ex-frun haft hans dna under naglarna förklarar han med att när han hittade henne på hallgolvet höll han henne och drog hennes fingrar och naglar mot sin kind.

35-åringen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning men har enligt resultatet från undersökningen inte begått den misstänkta gärningen under en allvarlig psykisk störning.

Nacka tingsrätt dömer mannen till ett tidsbestämt fängelsestraff, 16 år, för mord.

ANNONS