ANNONS

Döms för mordet på koranläraren i Tensta

Mördaren flyr efter mordet
Mördaren flyr efter mordet
Mördaren några minuter innan mordet
Mördaren några minuter innan mordet
Mördaren några minuter innan mordet
Mördaren några minuter innan mordet
Minnesplasten för koranläraren
Minnesplasten för koranläraren
En 28-årig man dömdes på fredagen till rättspsykiatrisk vård för mordet på koranläraren i Tensta tidigare i höstas. Gärningsmannen hörde röster i sitt huvud och valde offret slumpartat.
ANNONS

Koranläraren stacks ned med kniv i Tenstagången på morgonen den 5 oktober 2017. Nu har en 28-årig man dömts till rättspsykiatrisk vård för mord.

Han ska även betala totalt 372 600 kronor i skadestånd till offrets anhöriga.

Gärningsmannen erkänner att han utdelat knivslagen men att det var utan uppsåt att döda och har därför yrkat på vållande till annans död och i andra hand dråp.

Solna Tingsrätt delar inte den bedömningen. I domen står att det inte finns anledning att ifrågasätta att 28-åring ”hört hotfulla och stressande röster”. Men tingsrätten menar att handlingen präglas av medvetenhet.

”De förmildrande omständigheterna är inte tillräckliga för att bedöma gärningen som dråp. Gärningen ska därför rubriceras som mord”, skriver Solna tingsrätt i domen.

Nöjd med vård

28-åringens försvarsadvokat, Göran Hjalmarsson, säger att hans klient är nöjd med påföljden om rättspsykiatrisk vård men att rubriceringen kan ge upphov till en överklagan.

–  Påföljden är helt i linje med det vi yrkade. Men rubriceringen är vi inte helt nöjda med. Jag ska analysera domen nu och diskutera med min klient nästa vecka om eventuell överklagan, säger han.

Fångades på film

Knivdådet fångades på film av en övervakningskamera. Gärningsmannen sågs lämna Tensta för att sedan komma tillbaka. Han hade då varit i Sundbyberg och stulit knivar i en butik.

28-åringen har sökt hjälp för psykiska besvär och har sagt att han hör röster. I förhör med polisen har han sagt att attacken på koranläraren var slumpartad.

ANNONS

– Han gick där just då, det här tillfället. Annars det kunde varit vem som helst, har 28-åringen sagt i förhör med polisen.

Artikeln uppdateras!

Fakta

Bakgrund

Mitt i har tidigare berättat att mordet har fångats på polisens övervakningskameror. På filmerna syns den misstänkte mannen åka från Tensta till Sundbyberg. Där han ska ha stulit köksknivar i matbutik för att sedan åka tillbaka till Tensta.

I förundersökningsprotokollet beskriver vittnen mannens beteende som misstänkt eftersom att han ska ha gått fram och tillbaka i centrum.

Koranläraren, som var i 30-årsålderns, knivhöggs på Tenstagången strax efter klockan 08:30. På bilder från övervakningskameror syns hur koranläraren försöker springa men faller ner på knä och mottar då ytterligare hugg.

Han avlider i entrén i Tensta galleria.

Hade sökt psykiatrisk hjälp

I en journalanteckning om gärningsmannen nämns ”drogrelaterade psykossymptom” och att han ska ha ”uttryckt religiösa tankegångar”. Det står också att mannen ”pratar med sig själv och har rösthallucinationer”.

Gärningsmannen och hans familj hade sökt pyskiatrisk hjälp men blivit hänvisade till allmänna psykiatrin.

I förhör har mannen både erkänt och nekat till händelsen. Han har sagt att rösterna har något att göra med knivattacken men att just koranläraren blev offret var en slump.

– Han gick där just då, det här tillfället. Annars det kunde varit vem som helst, har mannen sagt i förhör med polisen.

Mannen har tidigare dömts för brott fyra gånger i Sverige, bland annat till fängelse för narkotikabrott. Han har också dömts för stöld. I Storbritannien har han dömts för fyra brott, framgår i polisens förundersökning.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.