Döms till fängelse efter dödlig knuff

Åkersbergabon var full och arg och gav sig på bilar och förbipasserande i centrala Täby.

När en äldre bekant blandade sig i fick han en knuff, föll baklänges, slog i huvudet och dog.

69-åringen föll handlöst och slog huvudet i den stenbelagda trottoarkanten. Dagen därpå var han död.

Nu har en Åkersbergabo i 20-årsåldern dömts för misshandel och vållande till annans död av Attunda tingsrätt för att ha orsakat dödsfallet då han knuffade 69-åringen. Händelsen inträffade i Täby, nära Täby centrum, i början av juli förra året.

I tingsrätten berättade den unga Åkersbergabon att han haft stora problem. Inom loppet av några dagar hade flickvännen gjort slut, han hade förlorat jobbet och hade problem med bostaden. För att döva ångesten hade han druckit mer eller mindre konstant under en tid.

I början av juli förra året var han hemma hos en kompis i Täby och började då dricka vid 12-tiden mitt på dagen.

Enligt Åkersbergabon drack han en liter sprit, runt åtta burkar starköl samt likör innan han vid 19-tiden begav sig hem.

På vägen hem sparkade han på bilar och slog sönder rutan på en bil med händerna och bråkade med förbipasserande.

69-åringen som var bekant med Åkersbergabon såg vad som hände och försökte ingripa och lugna honom, men blev då knuffad.

Åkersbergabon, som erkänt, dömdes av Attunda tingsrätt till tio månaders fängelse. Dessutom ska han betala drygt 50 000 kronor i skadestånd till 69-åringens anhöriga.

– Till att börja med är det här en väldigt tragisk händelse, att någon avlider. Jag hade visserligen åtalat för grov misshandel och grovt vållande, men det är ingen orimlig bedömning som tingsrätten gjort, säger kammaråklagare Rickard Wahlqvist.

Åkersbergabons förvarare, advokat Åke Broné, tycker också att det är en bra dom och i linje med vad hans klient medgett ansvar för.

– Det var en bra dom, det tyckte min klient också. Vi är nöjda.

Det var en bra dom. Det tyckte min klient också.Rickard Wahlqvist advokat