Två döms för våldtäkt i Barkarby

Våldtäkten begicks i ett skogsområde bara ett stenkast från Barkarby station.
Våldtäkten begicks i ett skogsområde bara ett stenkast från Barkarby station.
Hovrätten upprätthåller tingsrättens dom – av de tre män som stått åtalade för en gruppvåldtäkt i Barkarby i somras döms två för brottet medan den tredje frias.

I mitten av juli i år en kvinna larmade polisen om att hon blivit våldtagen i ett skogsområde i Barkarby. Hon hade bett en ung man om skjuts hem på hans moped, men istället blivit indragen i ett skogsparti och där blivit våldtagen av mannen och två av hans vänner.

Hovrätten upprätthåller tingsrättens dom

Tingsrätten dömde under hösten två av de unga männen för våldtäkten – men friade den tredje som ska ha stått vakt medan våldtäkten pågick, eftersom det inte ansågs bevisat att han deltagit i brottet. Såväl åklagaren som målsäganden och de dömda unga männen överklagade domen, som sedan togs upp i hovrätten.

Men hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten. Den av männen som friats i tingsrätten frias även i hovrätten, medan de två dömda männen får samma domar och påföljder som tidigare satts i tingsrätten.

Sluten ungdomsvård och fängelsestraff för gärningsmännen

Efter som målsäganden bedöms ha befunnit sig i en särskilt utsatt situation, och eftersom fler än en person deltagit i våldtäkten bedöms brottet som grovt. För en vuxen person skulle det minsta föreskrivna straffet för grov våldtäkt vara 4 års fängelse. Men eftersom båda männen är yngre än 20 år måste rätten ta hänsyn till deras ålder.

Den yngre av dem, som var 17 år gammal, döms till ett och ett halvt års sluten ungdomsvård. Den äldre av dem, som var 18 år gammal, döms till två år och fyra månaders fängelse.