Domstol avgör om maken ville döda

I dag kommer dom­en mot mannen som i mars i år tog ­livet av sin fru i deras hem i Odens­lunda.

Åklagaren vill få mannen fälld för mord men försvaret hävdar att han saknade uppsåt att döda.

Det har snart gått ett halvår sedan polisen tillkallades till parets gemensamma hem i Odenslunda. Inne i lägenheten hittades mannens fru blödande på golvet.

Kvinnan hade fått ta emot ett knivhugg mot bröstet och trots upplivningsförsök gick hennes liv inte att rädda.

När rättegången vid Attunda tingsrätt avslutades förra tisdagen yrkade kammar­åklagare Malin Karlerö på att mannen ska dömas till 16 års fängelse för mord.

– Normal påföljd är 14 år men i det här fallet handlar det om en närstående som mördats i sitt hem vilket jag menar är försvårande, säger hon.

Det som har stått i fokus under rättegången är huruvida mannen hade uppsåt att döda eller inte.

– Uppsåt betyder att man handlar med vett och vilja och det är alltid svårt att bevisa. Det är något som tingsrätten nu får ta ställning till, säger Malin Karlerö.

Mannens försvarsadvokat, Miriam Engström, är av en annan mening i frågan om uppsåt. Hon hävdar att mannen hade en tillfällig blackout vid gärningstillfället vilket gör att det inte går att bevisa att det fanns ett uppsåt.

– Därför handlar det om grov misshandel eller vållande till annans död. Jag menar att straffvärdet snarare ligger på tre år, säger hon.

– Jag har väldigt svårt att tro att tingsrätten kan döma honom till 16 års fängelse. Då ska det vara särskilt överlagt och hänsynslöst vilket det inte handlar om i det här fallet.

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar att han inte lider av en allvarlig psykisk störning och därför kan dömas till fängelse.