ANNONS

Domstol upphäver plan för Säbyviken

säbyviken
Detaljplanen för Säbyviken upphävs.
Mark- och miljödomstolen upphäver Österåkers detaljplan för Säbyviken där familjen Douglas marina ska expandera. Utredningen som ska visa påverkan på miljön var för dålig.
ANNONS

Förra året beslutade Österåkers kommunfullmäktige med minsta möjliga marginal att anta detaljplanen för familjen Douglas omdiskuterade marina i Säbyviken.

I måndags (4/12) beslutade Mark- och miljödomstolen att upphäva kommunens beslut. Anledningen är att domstolen anser att miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) som gjordes inför beslutet är för bristfällig.

”Hallbyggnader av aktuell storlek har en privatiserande effekt som begränsar allmänhetens möjlighet att vistas i området, som idag för det mesta utgör orörd naturmark” skriver domstolen bland annat och avslutar:

”Mark- och miljödomstolen finner att MKB:n inte utgör ett tillräckligt underlag i fråga om utredning om alternativa lokaliseringar för marinans verksamhet, att underlaget inte heller är tillräckligt för bedömning av om någon miljökvalitetsnorm överträds eller inte”.

Därför beslutar domstolen att upphäva detaljplanen i sin helhet.

– Jag välkomnar Mark- och miljödomstolens dom. Vi har hela tiden hävdat att detaljplanen är en överexploatering av området på så väl land som i vatten och att det sker på bekostnad av miljö- och naturvärden, säger Ann-Christine Furustrand (S), oppositionsrådi en kommentar.

Planen hade överklagats av Naturskyddsföreningen Österåker, Rydbo Saltsjöbads fastighetsägareförening samt en privatperson.

ANNONS

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.