Högsta domstolen tar inte upp våldtäkt på krogtoa i Åkersberga

hd/storangstorget
Högsta domstolen och Storängstorget i Åkersberga
Mannen låste in sig på krogtoaletten med en kvinna och begick sedan övergrepp som jämställs med våldtäkt. För det dömdes han till fängelse. Nu har Högsta domstolen, dit mannen överklagat, beslutat att inte ta upp fallet. Mannen har hela tiden nekat till brott.

Två års fängelse och 100 000 kronor i skadestånd. Det blev domen i tingsrätten förra året mot en man som våldtog en kvinnlig bekant inne på en restaurangtoalett i Åkersberga. 

I våras gjorde hovrätten, dit mannen överklagat, samma bedömning och nu har även Högsta domstolen, HD, sagt sitt: HD tar inte upp fallet för en ny prövning och därför ligger domen mot mannen fast.

Händelsen inträffade i början av 2016. Kvinnan och Österåkersbon befann sig på en krog och när kvinnan vid stängningsdags gick på toaletten följde mannen med in i toalettbåset. Där höll han fast henne och utförde övergrepp som bedöms om våldtäkt.

Nekade till att ha varit på krogen

I polisförhör sa Österåkersbon först att han inte ens varit på platsen och har sedan nekat till brott.

Kvinnans version styrktes i olika delar av vittnen – en krogvakt och bekanta – som bland annat beskrev hur mannen trängt sig in mellan henne och hennes väninna, puttat ut väninnan och sedan låst toadörren. Efter händelsen grät kvinnan, berättade vad som hänt och blödde från ett sår på armbågen.

HD tar bara upp fall som anses vara av vikt för rättstillämpningen eller om det finns synnerliga skäl. I detta fall fann inte HD att det fanns sådana skäl.