ANNONS

Här donerar matbutiken ett halvt ton äpplen

bögs gård äpplen
Här mumsar några av Bögs gårds kossor på de donerade äpplena.
När Ica Maxis butikschef Roger Holgersson insåg allvaret bestämde han sig för att agera. De donerade ett halvt ton äpplen och slutade köpa in utländskt kött.
– Alla har ett ansvar, både butikschefer och kunder, säger han.
ANNONS

När Roger Holgersson inte jobbar som butikschef på Ica Maxi i Häggvik tar han tillsammans med sin sambo hand om deras hästar.

Sedan torkan slog till har de behövt åka land och rike för att jaga fatt i foder.

– Vi har upplevt det här på nära håll själva och när jag förstod hur illa det var för Anders så ville jag dra mitt strå till stacken, säger Roger.

Donerade halvt ton äpplen

Anders heter Ström i efternamn och driver Bögs gård i Sollentuna. De har länge samarbetat med Ica Häggvik och när Roger ringde imorse och frågade om han inte ville ha en pall äpplen till kossorna gick det undan.

– Vi ligger i Sollentuna och det lokala har alltid varit viktigt för oss så vi åkte ut direkt och spred ett halvt ton äpplen till kossorna och kalvarna. Det kan inte ersätta deras huvudföda men det är i alla fall någonting, säger Roger.

Överskott på svenskt kött

En konsekvens av den extrema torkan och foderbristen har varit långa köer till slakterierna.

Alla har ett ansvar

ANNONS

Roger Holgersson

När djuren riskerar att svälta ihjäl väljer nämligen många att istället slakta dem vilket kortsiktigt kan leda till ett överskott av svenskt kött på marknaden.

– I och med det så måste vi se till att våra kunder köper svenskt kött. Där tycker jag alla har ett ansvar, både butikschefer och kunder.

Stopp för utländskt kött

Igår tog de därför ett beslut. Inget mer utländskt kött kommer köpas in till butiken. Långsiktigt är dock Roger rädd för det istället inte kommer finnas något svenskt kött att tillgå.

– När alla slaktar samtidigt så uppstår det såklart en brist längre fram. Det kommer ta tid innan beståndet hämtar sig från den här torkan.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.