ANNONS

”Jag döper er till Dino, Duracell och Dagny”

Dan Rexhammar med Dino, Dagny, Duracell och tackan Hedvig.
Dan Rexhammar med Dino, Dagny, Duracell och tackan Hedvig.
Duracell.
Duracell.
Dino.
Dino.
Dagny.
Dagny.
Familjen. Sjuåriga tackan Hedvig med årets lammkull. Pappa Muffe syns dock inte till.
Familjen. Sjuåriga tackan Hedvig med årets lammkull. Pappa Muffe syns dock inte till.
Gamla Råsundabon Dan Rexhammar drog längsta strået i Mitt i:s namntävling för lammen på Överjärva gård. Vi tog med oss vinnaren till den prunkande idyllen vid Ulriksdalsfältet för en namngivning i vårens tecken.
ANNONS

– Vad fint det är. Här luktar verkligen landet!

Det säger en kisande Dan Rexhammar när vi kliver ur bilen i solen bland Överjärva gårds faluröda ladugårdar. Under uppväxten har han själv hjälp till med grannens skördar vid familjens landställe i Gnesta.

– Det var fantastiskt, minns Dan.

Diggar SKAM

Han är här vid Överjärva gård för att träffa den stolta tackan Hedvig, 7år, med sina tre små månadsgamla lamm som han har fått äran att ge namn åt. Vi på redaktionen föll pladask när Dans fyndiga allittererade namnförslag landade i vår inkorg.

– Och jag gick igång på SKAM-temat ni hade i artikeln och delade den i lite olika grupper. Jag älskar den serien. Sen började tänka på egna namn för de små krabaterna, säger han.

Lika som bär? Dan matchade SKAM-gänget med lammgänget. Fr v Vilde/Dagny, Jonas/Duracell och Isak/Dino. Foto: SVT Bild.

Bloggare inspiration

Sagt och gjort. Dan Rexhammars förslag på namnen Dino, Duracell och Dagny blev det som efter hård konkurrens vann i årets tävling. Och det finns en tanke bakom namnen berättar upphovsmannen som själv bott sju år i Solna men nu är Lilla Essingen-bo.

– Jag visste att en av dom är ett tacklamm. Så det fick bli Dagny efter Solnas egen bloggarkändis, 105-åriga Dagny Carlsson, säger Dan.

ANNONS

Kring Dino och Duracell tänkte Dan på dinosaurier och fluffiga kaniner. Att han själv har ett d-namn verkar inte ha slagit honom i det här sammanhanget.

– Haha. Det var inget jag tänkte på faktiskt, säger döparen Dan som till vardags jobbar med marknadsföring.

Dagen D

Vi möter upp fåraherdinnan Ulla Alm som ju faktiskt själv har ett namn som nästan skulle kunna funka som anagram på både ”ull” och ”lamm” uppe vid lammhagarna på gården (ett korrekt anagram vore ”lamaull”). Här bräks och dias det på för fullt bland det 60-tal invånare som finns i kullen. Ulla har fått separera några av hagarna så att det inte ska bli sura miner.

– Det är en del unga mammor som kan lubba iväg. Då börjar ungarna gallskrika och det blir en himla röra. Så jag delade upp dom lite, säger Ulla.

Ulla Alm med andra lamm. Foto: Åsa Sommarström.

Lammnamnsdags

När Dan Rexhammar får syn på ”sina” lamm smälter han lite extra. Och bestämmer sig snabbt för vem som är vem bland bagglammen. Dagny har en vit fläck på skallen och är mörkgrå. Duracell har ett vitt ”visir” i ansiktet och är precis som Dino lite mer ljusgrå i pälsen. Hela familjen håller ihop när den går runt i hagen – precis som lamm ofta gör. Att Dagny haltar på ena bakbenet behöver inte vara allvarligt, enligt Ulla Alm.

– De leker rätt hårt och då kan det bli så här. Men unga lamm läker fort, säger hon.

– De är ju bara så himla söta, fortsätter Dan som satt sig tillsammans med lammfamiljen.

Blir nam nam

Men framtiden för Dino och Duracell är redan utmätt. Om fem månader går de till slakt. Att ha flera baggar än en på gården funkar inte – då blir det fort inavel. Men köttet kan beställas tillbaka till gården i så kallad lammkartong, berättar Ulla. Det är populärt bland många besökare. Och en del bagglamm kommer tillbaka som fårskinn. Dan Rexhammar funderar lite men kommer fram till att han inte är intresserad.

– Jag kommer tillbaka och hälsar på Dino, Duracell och så klart Dagny medan de är här på Överjärva gård istället, säger han.

LÄS MER: