Så ska dopningen bort från gymmen

I Täby Centrum kommer 100 procent ren arrangeras den 8 september i kampen mot doping.
I Täby Centrum kommer 100 procent ren arrangeras den 8 september i kampen mot doping.
Den 8 september arrangeras 100 procent ren i Täby Centrum. Ett samarbete som polisen i södra Roslagen och kommunen anordnar i kampen mot dopning och den ökande användningen av kosttillskott.

Arrangemanget är en del av Norrortspolisens och kommunens satsning mot dopning.

Lena Staag vid polisen i Täby berättar att man hela tiden arbetar i och kring gymmen för att öka medvetenheten om farorna med dopning och för att öka förståelsen av farorna med ett överintag av kosttillskott.

– De anställda på gymmen har möjlighet att gå på utbildningar om de rent medicinska effekterna av vad som sker i kroppen vid intag av olika preparat. Sedan får de utbildning i vad lagen säger om det här, säger Lena Staag.

Hur ser dopningsproblematiken ut i området?

– Jag har inga färska siffror på det men ser man till vårt område är det inget jätteproblem. Tittar man däremot på hela Sverige så märks en ökning bland medelålders personer. Dopning har blivit en metod att förändra sitt utseende med, i och med att skönhetsidealen i samhället förändras, vilket är en ny trend.

Vilka effekter kan ett överintag av kosttillskott ha?

– Det beror ju på vad det innehåller, ofta finns det en innehållsförteckning som kanske inte alltid är fullständig. Det finns fall där personer köpt kosttillskott från Amerika som innehållit amfetamin. Sen beror det på hur stort intag det handlar om och hur länge det pågår. Vilket slutligen kan leda till ett varaktigt beroende.

Har du några tips på varningssignaler till föräldrar?

– Om ens barn eller ungdom har en snabb muskeltillväxt, får stora akneproblem, vilket ungdomar till en viss grad ändå har, då bör föräldrarna dra öronen åt sig. När unga växer onormalt snabbt i muskelmassa så kan det leda till bristningar i huden. Sen så ska föräldrarna vara uppmärksamma på kraftiga humörsvängningar som i värsta fall kan leda till depressioner.

Hundra procent ren kommer förutom att ha ”testa på övningar” anordna tävlingar med fina priser. Från södra Roslagspolisens och kommunens håll vill man att de gym som aktivt jobbar mot dopning ska få ta lite extra plats, säger Lena Staag.