Doreen Månsson ska ge trädgårdstips i sommar

Doreen Månsson ser odling som något som kan förena.
Doreen Månsson ser odling som något som kan förena.
Från barn-tv till trädgårdstips i etern. I sommar leder Sollentunabon Doreen Månsson Godmorgon Stockholm i P4. Har du tur kan just dina blommor bli hyllade.

Bli inte förvånad om du hör Doreen­ Månsson sjunga i radion i sommar. Varje vecka utser hon och programledarpartnern Alexander Hammarlöv lyssnarnas bästa trädgårdstips och den som vinner får en hyllningssång uppsjungen för sig.

– Vi gör en kort trudelutt om tipset. Folk är generösa och delar med sig om de hittar något som fungerar, säger Doreen Månsson.

Bolibompa, egen pratshow och dokumentärserien Välkommen nästan allihopa. Doreen Månsson har ett varierat cv som programledare bakom sig när hon nu sommarvikarierar på P4 Stockholm.

Tv-tittare har kanske sett henne vurma för odling tidigare. Förra året ledde Doreen Trädgårdstoppen i TV 8 och när hon fortfarande bodde i lägenhet i Sollentuna var balkongen inget som stoppade henne från att sätta frön i jorden.

– Det är tråkigt om ett fönsterbräde ska begränsa. Odling är terap­eutiskt och till exempel mynta är enkelt att odla, den klarar vad som helst. Ta med din tomatplanta i bilen om du ska åka bort en vecka nu i sommar, tipsar Doreen.

Hon ser odling som något som kan förena invånarna.

– Åk till kolonilotterna i Töjnan. Du kanske träffar en beslöjad kvinna som inte kan så bra svenska­ men som hon kan odla. Försök förstå henne och du kan få en massa tips.

Förra året köpte familjen hus i Sollentuna och för nyblivna trädgårdsägare ger hon rådet att låta det gå en sommar innan man sätter spaden i jorden.

– Se vad som dyker upp. Folk kan ha planterat stora träd nära huset för att rötterna ska hålla torrt runt grunden.

I höst leder Doreen SVT:s dokusåpa Ung och bortskämd, där ungdomar lär sig leva utan sina curlingföräldrar.

Men när hon inte jobbar är hon helst i Sollentuna.

– Det är vackert här. Att bara vara i Edsviken eller gå på gospelkonsert i Turebergskyrkan. I Helenelund finns också en av Sveriges främsta persiska restauranger som folk vallfärdar till och som är prisvärd, säger hon.