Här slås dörrarna upp i Nacka under julen

Rony Mousa fixar med julstjärnan i Älta kyrka.
Rony Mousa fixar med julstjärnan i Älta kyrka.
Rony Mousa, Michel Hofmann, Håkan Calmroth och hunden Mio juljobbar.
Rony Mousa, Michel Hofmann, Håkan Calmroth och hunden Mio juljobbar.
Julhelgen är en tid för gemenskap – även för den som känner sig ensam. I Nacka bjuder kyrkor, kommunen och ­Folkets hus in till julfirande.

Julen står för dörren. För många en ljus högtid, för andra en tung helg.

Rony Mousa, kyrkvaktmästare i Älta kyrka, justerar den stora julstjärnan som hänger i kyrksalens vackra panoramafönster, ett fönster som vetter ut mot samhället.

Hit till Älta kyrka väntas flera söka sig på julafton. Det visar erfarenheten. Tidigare jular har ett 70-tal personer deltagit i kyrkans gemensamma jul-firande, enligt Michel Hofmann, församlingspedagog.

– Det är blandade åldrar och samhällsklasser, säger Michel Hofmann.

Var tionde person som bor i Nacka kommun, eller 12 034 personer, senast tillgängliga statistik från SCB från 2015, lever i ett ensamhushåll.

Dessutom räknades 177 personer som hemlösa, senast tillgängliga statistik från Socialstyrelsen 2011.

Hemlösa och ensamma

Hur många som är hemlösa i Nacka kommun i dag, 2016, är oklart.

– Jag har ingen exakt uppfattning eftersom vi inte har genomfört någon hemlöshetskartläggning under året, säger Stefan Heinebäck, chef för individ- och familjeomsorg i Nacka kommun

Likaså är det oklart hur många Nacka-bor som firar jul i ensamhet.

– Det finns både de som är hemlösa där det finns olika arrangemang så man inte behöver vara ensam. Sedan har vi de som har bostad och som är ensamma. Vi gör ingen räkning.

När Lokaltidningen Mitt i Nacka i början av december besökte en av kyrkorna i Nacka församling, Älta kyrka, så höll församlingen, som alla andra församlingar som bäst på med julförberedelser. I Ältakyrkans fall handlade det om att göra i ordning matkassar med torrvaror som allmänheten har skänkt till behövande människor.

– Det har inte hunnit in så mycket än, säger Michel Hofmann, församlingspedagog, där vi står under de stora ljuskronorna i den vackra kyrksalen.

– Det kommer in en massa mer, säger Håkan Calmroth, diakon.

Skänker mängder med mat

Så till exempel brukar ett lokalt kafé i Älta skänka mängder med mat inför julen. Och vid ett traditionsenligt julpyssel som kyrkan planerade veckan efter Mitt i:s besök, dit 200–300 personer väntades, brukar många ta med matkassar, säger Michel Hofmann.

Under de stora ljuskronorna plockade Michel Hofmann och Håkan Calmroth upp en del av varorna som skänkts, som blöjor och schampo.

– Och massa pasta, säger Håkan Calmroth.

Håkan Calmroth säger att det finns många i församlingen som har det ekonomiskt svårt. Och det är en växande grupp, såväl äldre som barnfamiljer.

– Vi möter dem så gott vi kan.

Älta kyrka samlar in julklappar till utsatta barn. På bild Michel Hofman, församlingspedagog, Håkan Calmroth, diakon (med hunden), Ronny Mousa (glasögon) Mio, hund

Älta kyrka samlar in julklappar till utsatta barn. Ronny Mousa , Michel Hofman, församlingspedagog, Håkan Calmroth, diakon packar upp kassarna.

Stefan Heinebäck, Nacka kommun:

– Julen är en högtid som förknippas med gemenskap, det är inte alla som vill vara ensamma. Det är jättebra att det finns olika alternativ, det är vi jättetacksamma för. Till dem som ordnar firande vill jag säga ett tack.

Hans Ruin är professor i filosofi vid Södertörns högskola. Hans ord kan kanske vara till tröst för den som ofrivilligt tvingas fira jul ensam.

– Ensamheten kan ju vara en befrielse för någon och ett lidande för andra. Under en helg som står i gemenskapens tecken är det lätt att ömka alla som inte har någon att vara tillsammans, men det finns ju naturligtvis de som uppfattar påbjuden gemenskap som tvingande, och som hellre går undan, i synnerhet då själva kravet på gemenskap utlöser konstlade sammanhang.

Folkets hus i Fisksätra

 Även på Folkets hus i Fisksätra är det öppet i jul. För första gången ordnas med öppet hus på självaste julafton.

– Tanken är att det ska vara öppet för allmänheten, den som vill kan komma, säger Morgan Carlsson, verksamhetschef.

Det är ungdomsföreningen Ung i Fiskis som står bakom arrangemanget.

Personalen i Folkets hus ställer Morgan Carlsson upp och jobbar frivilligt under den magiska kvällen.

– Det är fler som inte har någon att fira med men det här handlar inte om någon utanförskapstanke utan om en gemenskapstanke, säger Morgan Carlsson.

Fakta

Kyrkor, krogar och härbärgen håller öppet i Nacka och på Värmdö

Daghärbärget Kryckan i Vallakyrkan i Handen bjuder ensamma på julbord och julklappar 23/12. På bild Carina Ekman, Diakoniassistent / Katija Smalliakowa, Diakon  (Kryckan, Vallakyrkan, Sleipnervägen)

Fisksätra Folkets hus: Julbord och knytkalas, klockan 10–23.

Älta kyrka: Julafton kl 12.00, jullunch. Gratis.

Elite hotel, Saltsjökvarn: Julafton, julbord kl 12.00–21.00.

Hotel J, Nacka strand: Julafton julbord under lunchtid.

Nacka kyrka: Julafton, kl 11.30, glöggmingel och jullunch.

Källan, Fisksätra kyrka: ringlekar, dans runt granen och julbord. Julafton, 10–13.

Svenska kyrkan Gustavsberg-Ingarö församling: Håller öppet den 25/12 för julmat och julfirande på Kyrkettan mellan 12 och 15. Är ett samarbete med Värmdö kommun för de som är extra sköra.  Den som vill lämna paket kan göra det till och med torsdagen den 22 december.

Diamanten: Julfirande på Diamanten, Kullsvedsvägen 2, Hemmesta på julafton mellan klockan 12 och 14.

Skärgårdskyrkan: Anordnar firande på annandagen klockan 15. Allsång med kakbuffé.

Gurraberg, Gustavsbergs centrum: Värmdö kommun anordnar jullunch på julafton klockan 14.

För de med åldern inne kan fritidsgården kanske vara ett alternativ under julen, dock inte på själva julafton:

Björknäs fritidsgård

Arrangerar inga speciella evenemang under julen. Håller dock öppet 22 och 23 december. Den 22 bjuder gården på julmat. Även öppet i mellandagarna, 27 till 30 december.

– Vi ska försöka ordna med skridskoåkning, säger Ulf Öberg, fritidsledare.

Henriksdals fritidsgård

Stängt under jul och mellandagarna. Dagen före julafton, den 23 december, ordnar fritidsgården dock julfika på eftermiddagen.

Efter nyår drar aktiviteter åter i gång, bland annat musikproduktion, brunch och filmmys.

Finns tillräckligt med snö kommer fritidsgården även att anordna sopsäcksåkning, säger Philip Neserowicz, fritidsledare.

Saltsjöbadens fritidsgård

Den 22 december ordnar fritidsgården en skapande verkstad med julpyssel. Den 29 december hålls en spelkväll, kort och brädspel. Efter nyår kan du baka surdegsbröd, delta i skridskoåkning och spela innebandy.

Fisksätra fritidsgård

Öppet alla dagar utom julafton och nyårsafton.

– Vi bakar, har julshow och anordnar middagar. Det brukar vara många som kommer, omkring 80 personer per kväll, säger Rhea Iconomou, fritids­ledare.

Älta fritidsgård

Öppen  27  till 29 december. Pizza­bak, filmträff, och öppen verksamhet, som spaeftermiddag och besök på Medeltidsmuseet.

Läs mer om Nacka:

Kolla bopriserna i ditt område

Ny matbutik i Nacka Forum

Nackatalang tog hem bronset