8 x Dorsin – mister livet i varje roll

Välkända skådespelare i musikalen Gentlemannen.
Välkända skådespelare i musikalen Gentlemannen.
Tänk dig att ett miljonarv väntar dig men att åtta arvingar står före i kö.
Dilemmat drabbar Monty Navarro vars svar blir att ta livet av dem allihop.
Nu släpps biljetterna till musikalen Gentlemannen med Henrik Dorsin som gör åtta av rollerna.

De fem huvudrollsinnehavarna har dagen innan läst igenom manuset för första gången när Mitt i stämmer träff på Oscarsteatern. Humöret är på topp.

– Det känns lyxigt att få göra det här och det ska bli så roligt att se er andra spela. Jag kan inte tänka mig en bättre cast. Det är så bra tänkt, utbrister Suzanne Reuter.

Modern humor

Gentlemannen är en musikal som gjort succé på Broadway. Den handlar om Monty Navarro som i samband med sin mors död får reda på att hans pappa var adelsman och att han därför är arvinge till en stor förmögenhet. Enda kruxet att åtta släktingar står före honom att få arvet.

– Först tänker han inte att han ska ta livet av alla utan det händer lite som av en slump, säger Andreas T Olsson som spelar Monty Navarro.

– Humorn är väldigt modern. Samma publik som gillar South park kommer att gilla det här, säger Sara Jangfeldt som har rollen som Monty Navarros älskarinna.

Dorsin i åtta roller

Henrik Dorsin spelar åtta olika roller. Foto: Pekka Pääkkö

Henrik Dorsin är ensam om att ha sett den amerikanska versionen.

– Jag tänkte redan då att den hade varit kul att göra. Jag hade också sett filmen, Kind hearts and coronets, flera gånger, säger Henrik Dorsin.

För honom innebär musikalen en särskild utmaning. Han ska nämligen spela samtliga åtta personer i familjen D’Ysquith, sex män och två kvinnor, som alla tas av daga under Monty Navarros jakt på sitt arv.

– Utmaningen blir att hålla karaktären så jag inte kommer in som societetsdam och pratar söderslang, säger Henrik Dorsin.

”Kommer upplevas som trolleri”

En annan prövning är att klara av de snabba klädbytena.

– Det kommer att upplevas som trolleri. Det är så häftigt för publiken att se det, säger Sara Jangfeldt.

– Det som är ett tajt byte första veckan kommer sedan att bli ren rutin. Då kommer jag hinna ta en fika mellan bytena, säger Henrik Dorsin.

Passar på Oscars

En sak är de fem skådespelarna helt överens om. Gentlemannen passar perfekt på Oscarsteatern.

– Det är gamla kostymer och en förhöjd känsla i den som passar här, säger Emmi Christensson, Navarros trolovade i musikalen.

– Teatern invigdes 1906 och det här utspelar sig samtidigt. Så ja, den här ska göras på Oscars, säger Henrik Dorsin.

Gentlemannen har premiär den 25 januari.

Fakta

Skådespelare med långa meritlistor

Henrik Dorsin: Bosatt på Kungsholmen. Känd bland annat för rollen som Ove i Solsidan och humorgruppen Grotesco. Fick 2007 Karamelodiktstipendiet.

Emmi Christensson: Bosatt på Kungsholmen. Spelade huvudrollen som Christine Daaé i The Phantom of the Opera på Her Majesty’s Theatre i London.

Henrik Dorsin och Emmi Christensson bor båda på Kungsholmen. Foto: Pekka Pääkkö

Andreas T Olsson: Bosatt på Gärdet. Fick sitt genombrott med monologen Sufflören på Dramaten. Spelas igen under hösten.

Sara Jangfeldt: Bosatt på Östermalm. Språkgeni som sjunger och talar ryska, franska, italienska och engelska. Känns igen från bland annat Billy Elliott på Stadsteatern.

Sara Jangfeldt och Andreas T Olsson. Foto: Pekka Pääkkö

Suzanne Reuter: Bosatt på Ekerö. Aktuell också med teveserien Vår tid är nu på SVT. Medverkat i många framgångsrika filmer och teateruppsättningar. Fick guldbagge redan 1994 för sin huvudroll i filmen Yrrol.