Dottern förändrade Nicolai Dungers liv

”Jag vill utmana mig själv och se var det hamnar. Det är en stor del av att vara musiker för mig”, säger Nicolai Dunger.
”Jag vill utmana mig själv och se var det hamnar. Det är en stor del av att vara musiker för mig”, säger Nicolai Dunger.
Nicolai Dunger är mannen med guld i strupen som trots att han gjort över 20 skivor har mer musik i lådorna än han hinner ge ut. I nästa vecka släpps ett nytt album.

Men sedan dottern Zoe Blues kom har han dragit ner på tempot lite.

Han berättar att dagarna runt dotterns födelse var de mest magiska i hans liv.

– Jag är ett stort fan av Kate Bush och hade biljetter till en konsert i London. Jag visste att man ofta går över tiden med första barnet och tänkte att om födseln blev efter konserten skulle jag inte kunna åka. Men hon föddes på fredagen. På lördagen åkte jag till London och på söndagen var jag tillbaka i Stockholm – och då gick flytten hit.

Nu har det gått ett par år och han sitter hemma i soffan medan solen flödar in genom de stora fönstren mot Valhallavägen, inte långt från Roslagstull. Lägenheten är resultatet av att hans sambo fick till ett gynnsamt triangelbyte. De gick in med hans lilla etta längre västerut på Frejgatan och fick en rymlig trea vid dess östra ände.

Nicolai Dunger gillar att gå på krogen, där finns jobben och de andra musikerna.

– Men jag har fått ändra min vardag och ta ansvar på ett annat sätt. Med ett yrke som mitt är det svårt. Både barn och musik kräver full uppmärksamhet.

Han har spelat med Mercury Rev, Will Oldham, Calexico och Emmylou Harris i USA, och svenska musiker som Esbjörn Svenssons Trio, Christian Kjellvander och Soundtrack of Our Lives.

Nästa vecka släpps en ny skiva i projektet 3 Cutting Principles. Där får hans karakteristiska röst, som ofta liknas med Jeff Buckleys och Jim Morrisons, sväva över drömska slingor av bland annat träblås.

Man kan tro att det är en lyxig produktion med stor orkester. Men Manne von Ahn Öberg har recyclat sådant han spelade in när han producerade andra artister på 90-talet.

– Han satte ihop det till stycken som inte helt passar ihop, gav det till mig och bad mig skriva en melodi.

Nicolai Dunger triggas av att ta konstnärliga risker. Som att göra en opera, trots att han inte kan skriva noter utan måste memorera musiken i fingrarnas muskelminne för att inte glömma den.

Ibland måste han sitta hela nätter med musiken.

– Det är där problemet ligger. Man har inte vanliga tider och man kanske inte alltid är mentalt närvarande. Jag är nog ganska jobbig att leva med, skrattar han.

– Men min tjej kommer från ungefär samma religiösa bakgrund som jag.

Morföräldrarna var laestadianer. Han tror att de påverkat honom ganska mycket.

– Sättet att se på saker. När jag var yngre var det viktigt för mamma att vi satte oss ner och bad kvällsbön innan vi gick och la oss. Hon gav oss en eftertänksamhet och ett lugn som också har med Norrland att göra.

En del av lugnet har han tagit med sig till Stockholm.

– Jag går på gudstjänsterna i Adolf Fredrik på söndagarna. Det är en stor del av mig. Jag får träffa människor jag aldrig skulle träffa annars. För vi går ofta på kyrkkaffet. Då får Blues också vara i den miljön. Men hon kommer att få avgöra själv om det är något för henne.

Fakta

Gillar Norrtullskällaren och baren Doors

Namn: Nicolai Dunger.

Ålder: 48 år.

Bor: På gränsen mellan Sibirien och Östermalm.

Gör: Låtskrivare, sångare och artist.

Familj: Sambo med Mikaela Frohm, socionom. 2-åriga dottern Zoe Blues.

Aktuell: Samarbetar med Kleerup i projektet Küngen som just släppt en ep. Släpper skiva under namnet 3 Cutting Principles den 12 mars. Har skrivit operan ”Stilla min eld” för Piteå Kammaropera med Alexander Onofri, Kerstin Gezelius och Jan Sandström. Premiär i höst.

Bakgrund: Från Piteå. Träningsspelade för MFF innan han valde musiken. Har gett ut 25 album.

Favorithak i kvarteret: ”Vill jag ta en snabb öl och träffa någon är Norrtullskällaren ett av få ställen med karaktär. Annars baren Doors på Odengatan. Där kan man sitta själv och ta en whisky. Så ska en bra bar vara.”