ANNONS

Dottern: Min 91-årige pappa vägrades ambulans

sjuk pappa
Lena Bengtsson är kritisk till att pappan Karl-Erik missköttes av vården efter operationen
Cancersjuke Karl-Erik Bengtsson, 91 år, vägrades ambulans, trots att han var så svårt sjuk att benet var tvunget att amputeras dagen efteråt.
Dessutom ska hemtjänsten ha misskött vården av honom.
Detta hävdar familjen som anmält klagomålen till landstinget och kommunen.
– Det är bedrövligt, säger Karl-Erik Bengtsson själv.
ANNONS

Dottern Lena Bengtsson beskriver sin 91-årige pappa Karl-Erik Bengtsson som en ”he-man”, som fram tills cancerbeskedet nyligen fortfarande jobbade som plåtslagare ibland, klarade sig på egen hand hemma i villan i Solgård och kunde stå på huvudet.

Men i mitten av juni kom Karl-Erik Bengtsson hem med två nyopererade ben efter cancerbehandlingen. Då började, enligt familjen, misskötseln, som till exempel ska ha bestått av:

Utan nyckel i 8 dygn

Det tog 2 dygn innan Karl-Erik fick trygghetslarm, något som han skulle ha fått direkt. Hans båda barn var därför hos honom mycket, så att han inte skulle skada sig.

Det tog 8 dagar innan hemtjänsten hade med sig nyckel så att de själva kunde ta sig in till Karl-Erik för att hjälpa honom med mat, hygien, städning, påklädning – och upp ur sängen. I stället fick Karl-Erik själv kravla sig upp ur sängen för att ta sig till ytterdörren och öppna åt personalen.

– Jag fick öppna dörren åt dem flera gånger. En gång så tröttnade jag när de stod där och bankade. Då gick de, säger Karl-Erik Bengtsson.

Dottern Lena Bengtsson berättar om familjens oro.

– Det var jättefarligt för honom att gå upp ur sängen själv. Pappa var verkligen sjuk också, med sitt infekterade sår. Sjuksköterskorna från vårdcentralen var duktiga men jag kontaktade hemtjänsten flera gånger under midsommarveckan utan att få rätt hjälp, säger hon.

ANNONS

Lena Bengtssons pappa Karl-Erik har blivit illa behandlad av vården. Foto: Lena Bengtsson

Ambulans: ”Ta taxi”

På dag 8, när hemtjänsten hade nyckel med sig, hade Karl-Eriks operationssår blivit så infekterat att hans läkare på Karolinska sjukhuset i Solna ska ha sagt att han behövde ta ambulansen dit omedelbart.

Ambulansen kom – men ska ha vägrat att skjutsa Karl-Erik till Solna.

I stället ska de ha sagt åt honom att ta en taxi dit, eller erbjudit skjuts till en vårdcentral eller akuten på Huddinge sjukhus. Flera timmar senare anlände Karl-Erik till akuten i Solna med sjukresa. Dagen efter amputerades benet.

– Det var bedrövligt. Att ambulanspersonalen ska förhöra en och sen be en att åka taxi. Det är inte så lätt när man inte har en rullstol, säger Karl-Erik Bengtsson.

Jag kände mig så maktlös och nervös när ambulansen åkte därifrån utan honom, säger Lena Bengtsson.

Ska byta hemtjänst

Nu ligger Karl-Erik inne på sjukhuset med ett amputerat ben, till följd av infektionen. När han kommer hem igen till Solgård ska Lena byta hemtjänst till sin far. Förtroendet för Huddinge kommuns egna hemtjänst är förbrukat.

– Vi ska ställa krav från början när vi väljer den nya hemtjänsten. Men de får visa vad de går för innan vi blir trygga, säger Lena Bengtsson.

Hon har nu anmält klagomålen, både till Huddinge kommun, patientnämnden och Stockholms läns landsting.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.