ANNONS

Hennes dotters blindtarm brast – väntade ett dygn på operation

Henrika Thomassons dotters blindtarm brast när hon väntade på akuten på Danderyds sjukhus. Det tog över ett dygn innan dottern fick opereras.
Henrika Thomassons dotter fick vänta över ett dygn för att få operera sin blindtarm.
15-åriga Ingrids blindtarm brast när hon väntade på operation. I över ett dygn var hon på Danderyds sjukhus innan det fanns en läkare som kunde hjälpa henne. Nu riktar hennes föräldrar skarp kritik mot sjukhuset.
– Det är fruktansvärt att hon fick vänta så länge. Händelsen är anmäld, säger mamman.
ANNONS

Natten till den 1 november blir Täbybon Henrika Thomasson och hennes man väckt av deras dotter Ingrid. Hon berättar att hon har oerhörd värk i magen och att hon precis har spytt. Ingrid hade haft värk i magen hela dagen och kräkts flera gånger.

Vid 02-tiden skrivs Ingrid in på Danderyds sjukhus, och en sjuksköterska konstaterar att det troligen är blindtarmen. Efter det får familjen vänta i sju timmar innan Ingrid blir undersökt igen, vilket P4 Stockholm var först med att berätta.

– Hon låg på en brits i korridoren under natten utan att någon läkare hann undersöka henne, säger Henrika.

Opereras vid midnatt – timmar efter hon skrevs in

Vid lunch, tio timmar efter att Ingrid kom till sjukhuset, får familjen beskedet att Ingrid ska få opereras och vid 17-tiden meddelas tid — hon ska få vänta ytterligare fyra timmar. Men det dröjer till midnatt innan hon opereras.

– Under kvällen började hon må ännu sämre. Kanske var det då blindtarmen brast. En sköterska ringde då och tryckte på att Ingrid behövde opereras, men det var inte möjligt direkt. I stället gav de henne morfin mot smärtorna, säger Henrika.

Vid midnatt förs Ingrid till operation. Hon är borta i nästan fem timmar.

– Vi är tacksamma att läkaren opererade hela natten. Hon gjorde en otrolig insats. Det är beslutsfattarna vi är upprörda på som stryper vårdens resurser, säger mamman.

”Läkaren som opererade Ingrid var uppgiven”

Henrika berättar att det lät på läkarna som att de var beredda på att blindtarmen skulle kunna brista, för att de är så få.

– Läkaren som opererade Ingrid var uppgiven över situationen och hon sa att hon haft fullt upp hela natten med operationer.

ANNONS

Henrika anser det är oroväckande att sjukhuset ska dra ner på ännu fler anställda. Danderyd sjukhus ska varsla 100 anställda som en del i att minska personalen med 250 personer.

Familjen har nu anmält händelsen till patientnämnden. Henrika berättar att de vill pröva om det är rätt att en 15-åring med buksmärtor ska få vänta i sju timmar på att bli undersökt, och om det är patientsäkert att ha så få läkare att akuta fall kanske inte hinns med.

Mår bra i dag – men tilliten till vården är borta

Trots det som hänt mår Ingrid i det stora hela bra i dag, berättar Henrika.

– Såret har läkt fint. Men vår tillit till vården har försvunnit. Det känns inte säkert att sjukhuset kommer att kunna hjälpa – det kanske inte finns personal, säger hon.

Åsa Hammar, chefläkare på Danderyds sjukhus, kan inte kommentera det enskilda ärendet men skriver i ett mejl att kirurgen på akuten var mycket hårt belastad natten till den 1 november. Flera patienter hade livshotande skador som bedömdes som mer akuta.

”Vi vill djupt beklaga att patienten fick vänta så länge på operation”, skriver hon.